Odprta Kuhinja

Kultne jedi: cezarjeva solata, najslavnejša na svetu

Cardini je modri kreator verjetno najslavnejše solate na svetu.
Odpri galerijo
A+   A-
Ta slastna in precej nasitna solata je železni repertoar skorajda vseh mehiških restavracij. Nič čudnega, saj izvira iz Mehike. Pa veste morda, kje natanko so jo izumili pred slabimi stotimi leti?



Legenda pravi takole: pisalo naj bi se leto 1924, morda je bilo celo 1927, ko je Caesare Cardini na krožnik razporedil hrustljave lističe iz srčka romanske solate. Začinil jih je s svojo posebno omako in povrhu posul popečene krušne kocke. Menda je bilo treba to solato jesti kar z roko, saj lističev niti narezal ni, ampak jih je pustil kar cele.

Mehika, Italija, Amerika


Restavracijo je Caesar prebrisano odprl v Tijuani, da je lahko tudi med prohibicijo točil alkohol. Ni namreč še vedel, da bo za vse večne čase zaslovel z nečim čisto drugim ...
Restavracijo je Caesar prebrisano odprl v Tijuani, da je lahko tudi med prohibicijo točil alkohol. Ni namreč še vedel, da bo za vse večne čase zaslovel z nečim čisto drugim ...


Cardini je bil italijanski priseljenec, ki se je pred kakimi stotimi leti usidral v mehiškem mestu Tijuana – to leži ob meji z ZDA in je bilo zato že takrat priljubljeno med kalifornijskimi popotniki. Vodil je restavracijo Caesar's, kamor so radi zahajali hollywoodski zvezdniki in druge znane osebnosti. Caesar Cardini se je pozneje preselil v Ameriko, restavracija pa v Tijuani vse od leta 1927 stoji na istem mestu.

Zakaj je odprl restavracijo v Mehiki in ne v Ameriki? Pred stotimi leti je tam veljala prepoved trgovanja in točenja alkoholnih pijač, zato je večjo priložnost kot v ZDA, kamor se je sprva priselil iz Evrope, videl nekaj južneje. To morda malo zapleteno zgodbo omenjamo, ker po svoje daje prav tudi tistim, ki menijo, da je cezarjeva solata vsaj deloma italijanski oziroma ameriški izum.

Priporočamo tudi: Lena različica te solate za takrat, ko vam ni do kuhanja

Tudi s cvetačo in piščancem


Ko se je Cardini kako desetletje po nastanku kultne solate vrnil v Združene države, je odprl podjetje, v katerem so izdelovali solatne prelive. Obstaja še danes in je znano tudi po krušnih kockah (italijanskih, romanskih, cezarjevih in česnovih). Nič manj raznolik ni izbor prelivov, kajti ponujajo tako originalnega za pripravo cezarjeve solate kot tudi takšne z rdečimi paprikami jalapeno, pa z limono in česnom, tistega s tremi siri, balzamičnega in podobno ... No, in tu se že nakaže širok nabor okusov, ki lahko zaznamujejo cezarjevo solato. Tudi zato zanjo, kot še za mnoge jedi iz naše kultne rubrike, na spletu najdemo na milijone receptov.

Cardini je modri kreator verjetno najslavnejše solate na svetu.
Cardini je modri kreator verjetno najslavnejše solate na svetu.


Če omenimo samo nekatere najbolj znane (in največkrat klikane): Jamie Oliver jo pripravi s piščancem in cvetačo, ki jo razreže na res tanke rezine. Tudi omako zapelje po svoje, saj zanjo nariba limonino lupinico in parmezan, doda slane inčune, jogurt, gorčico in worcestersko omako.

Drugače svojo različico zasuka Gordon Ramsay, ki v preliv vmeša jajca, dijonsko gorčico, rdeče vino, inčune in limonov sok. Ramsayjeva solata poleg tega vključuje še piščančje trakove, opečene na maslu, in krutone, narejene iz dan starega rustikalnega kruha ali kruha z drožmi. Ob tem še en trik: chef pripravi krutone tako, da nareže kruh na kockice, jih vrže v posodo, začini z oljem, soljo in poprom ter zatem do zlato rjave popeče na vroči ponvi.

Thomas Keller (lastnik in chef kultne kalifornijske restavracije The French Laun­dry) za odtenek bolj komplicira. V ime svoje solate doda pridevnik »ikonična«, zanjo pa uporabi doma pripravljeno pasto iz inčunov in domači vinaigrette kot tudi sveže pečene parmezanove hrustke. Poleg tega primeša rumenjake, inčune in nariban parmezan.

Začinimo s kančkom tabasca


Ko že govorimo o znanih imenih, ne moremo mimo Anthonyja Bourdaina. Njegova cezarjeva solata na vrhu ni imela popečenega piščanca, preliv pa je pripravil iz rumenjakov, inčunov, česna, naribanega parmezana, dijonske gorčice, limonovega soka, worcesterske omake in kančka tabasca.

Podoben preliv, le brez tabasca in gorčice, je tej solati namenila tudi legenda ameriškega kuhanja in avtorica kuharskih knjig Julia Child (1912–2004). Njeno ime vam je znano, če ste gledali film Julie & Julia, v katerem je slavno kuharico upodobila Maryl Streep. Julia Child je v svojih spominih menda zapisala, da je kot dvanajstletni deklič v Tijuani obiskala lokal Caesar's in poskusila to solato, ki je hitro zaslovela v Ameriki in z razmahom mehiških restavracij postala slavna po vsem svetu. Če ta podatek drži, so cezarjevo solato izumili leta 1924, in ne tri leta pozneje.

Lesena skleda, lesene žlice


In še ena slavna ameriška televizijska kuharica, vsestranska Martha Stewart: prisega na krutone, v pečici popečene na maslu in oljčnem olju. Stewartova postreže cezarjevo solato v leseni skledi, v preliv pa vmeša strt česen, slane inčune, poper, limonov sok, worcestersko omako, gorčico, rumenjak in oljčno olje. Njen način priprave je zanimiv, kajti v solatni posodi najprej zmeša naštete stvari, potem čez razporedi solato, posuje s krutoni, povrhu na grobo nariba še parmezan in solato nato, previdno in z občutkom, zmeša z dvema, prav tako lesenima, žlicama.

Mi smo recept tokrat poiskali v središču Ljubljane, kjer že vrsto let deluje restav­racija Joe Peña's, v kateri strežejo tudi to slavno solato. Povedali so nam marsikaj zanimivega, med drugim, da naj bi jo bil Cardini izumil na praznični 4. julij 1924, ko je v restavraciji zmanjkalo sestavin, pa je bil v naglici prisiljen improvizirati z živili, ki jih je imel pri roki.

Na jedilniku že od 1998


»Ne upamo si trditi, da je bil Joe Peña’s Cantina y Bar prva restavracija, ki je v Sloveniji ponudila cezarjevo solato, jo je pa najbolj populariziral. Ker izvira z območja ob ameriško-mehiški meji, je bila popolnoma logičen izbor za tex-mex restavracijo, kot je Joe Peña’s. Na jedilnik smo jo uvrstili seveda takoj ob odprtju, daljnega leta 1998,« povedo v priljubljeni ljubljanski restavraciji.

In dodajo: »Obstaja sicer nekaj zgodovinskih dvomov, ali je preliv prve cezarjeve solate vseboval inčune ali ne, o tem razpravljajo celo znotraj Cardinijeve družine. Mi smo se tedaj odločili, da jih vključimo v recepturo, in ker je nismo nič prilagajali lokalnemu okusu, smo jed tudi poimenovali Original Caesar’s Salad. Z leti so se na željo naših gostov pojavile tudi izpeljanke s piščancem, šampinjoni in z rakci.«

Velika pšenična tortilja


Tisti, ki ste v središču Ljubljane že pokusili verjetno najbolj znano slovensko različico, se spomnite še nečesa: velike pšenične tortilje v obliki skodele, s katero jo postrežejo. Te že več kot dve desetletji pripravlja Jesus Nevarez z družino.

Pa je to samostojna jed ali zgolj solata? »Pri nas se zaradi velikosti razume kot samostojna jed,« povedo v Joe Peña’s Cantina y Bar, kjer so z mehiškimi oziroma teksaško-mehiškimi okusi in privlačnimi koktajli sredi leta 1998 tlakovali teren tovrstnim restavracijam v Sloveniji.

Tako solato postrežejo v restavraciji Joe Peña's. (Foto: arhiv restavracije)
Tako solato postrežejo v restavraciji Joe Peña's. (Foto: arhiv restavracije)

Cezarjeva solata


Takšno pripravi Janko Hribar iz ljubljanske restavracije Joe Peña's. Za štiri.

  • približno 1,3 kg solate ledenke


Preliv

  • 2 slana ribja fileja

  • 2 ščepca soli

  • 2 jedilni žlici kisa

  • 6 g sladkorja

  • 200 g majoneze

  • 3 jedilne žlice olja (po želji, torej oljčno oziroma sončnično)

  • 2 ščepa naribanega parmezana

  • 6 žlic vode


In še

  • nariban sir grana padano

  • krutoni (po želji)

  • pest narezanih češnjevih paradižnikov (po želji)

  • nekaj rezin sveže ali popečene bagete (po želji)

  • popečeni trakovi piščančjega belega mesa (po želji)


Priprava


1. Solato operemo in narežemo ali natrgamo na poljubno velike kose.

2. Dodamo preliv, pomešamo.

3. Posujemo z naribanim parmezanom in po želji še s (česnovimi) krutoni.

4. Ob strani lahko dodamo pest narezanih češnjevih paradižnikov, nekaj rezin (sveže ali popečene) bagete in popečene trakove piščanč­jega belega mesa.
Priporočamo še: Klasike z Urško Fartelj: paprikaš in valvice

Naslovna fotografija: Getty Images
Datum Objave: 12.1.2021 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: