Odprta Kuhinja

Kultne jedi: torta pavlova

Darja Končarevič, lastnica bistroja Bazilika, slovi po svojih pavlovah. Foto: Tomo Jeseničnik
Odpri galerijo
A+   A-
Poletnim slaščicam zagotovo poveljujejo lahkotne pavlove, ki so tako čudovitega okusa kot privlačnega videza. Sladko dobroto nam je predstavila Darja Končarevič iz Bazilike, ki slovi po tem, da jo zna pripraviti še posebej okusno.Rahla snežna gnezdeca, polna sadnih ali čokoladnih dobrot, so tista pika na i, ki bo okronala vsako druženje, kosilo ali poletno večerjo. Zato smo se namenili raziskati skrivnosti popolnega beljaka in neskončne možnosti nadevov ter se oglasili pri Darji Končarevič v njeni Baziliki. Med prijetnim klepetom je čas minil, kot bi mignil, in pavlove so pod spretnimi potezami s spatulo kmalu dobile svojo obliko.

Če bi ugibali, kje so črpali navdih za to skoraj sto let staro sladico, bi gotovo uganili, da iz lahkotnosti baleta, saj je ta bela torta nastala v čast ruski primabalerini Ani Pavlovi, medtem ko je bila na turneji po Novi Zelandiji in Avstraliji. Nič čudnega torej, da sladica v teh krajih še danes velja za značilno božično jed.

Foto: Tomo Jeseničnik
Foto: Tomo Jeseničnik

Privlačnost iz osnovnih sestavin


Čeprav je na pogled nadvse prefinjena, zanjo potrebujete le nekaj osnovnih sestavin, ki jih imate najverjetneje vedno doma. Pavlova je narejena iz meringe iz beljaka in mletega sladkorja, za lahkotno protiutež pa jo napolnimo s stepeno smetano ali rahlim moussom ter obilico sadja. In če je torta sacher tista, pri kateri se radi držimo originalnega recepta, je pavlova pravo nasprotje. Pri njenih polnilih namreč ni pravil, nadevi so domena trenutnega navdiha.

Darja se je tokrat poigrala s slano-sladko kombinacijo, za katero pravi, da je genialna pogruntavščina, po različici s čokoladnim moussom in slano karamelo pa smo pripravili še malce lahkotnejšo malinovo različico s pistacijo. Podlaga za oboje so bile bele meringe – takšne popolne, s hrustljavo skorjico in mehko sredico, po želji pa lahko tudi te obarvamo z naravnimi sestavinami. Darja jim najraje primeša stoodstotni kakav, naribano limetino lupinico, sesekljano svežo meto, narezane pistacije, čaj matcha, pražene lešnike ali žlico sivkinega sirupa in sivkine cvetke – sicer pa lahko sledimo lastni ustvarjalnosti.

Foto: Tomo Jeseničnik
Foto: Tomo Jeseničnik


Vsaka okusna jed temelji na kakovostnih sestavinah, in čeprav za meringe potrebujemo le dve, moramo biti najbolj pozorni pri nakupu sladkorja.Večina jih vsebuje določen delež škroba in različna sredstva proti strjevanju, le redke vrste so popolnoma brez dodatkov. Poiskati moramo takega.

Da pa jih ne boste samo gledali, smo Darjo povprašali tudi za recept – in postregla nam je z vsemi drobnimi skrivnostmi in triki, ki se skrivajo za čudovitimi pavlovimi.

Tukaj je Darjin recept.

Datum Objave: 7.7.2017 ob 14:07

Več iz te teme:

kultne jedipavlova

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.