Odprta Kuhinja

Materiali v kuhinji, ki jih nikar ne pomivajte z vodo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Marsikdo bi si mislil, da voda ne more škodovati, a za nekatere materiale čiščenje z njo ni najboljša rešitev.Pri čiščenju v kuhinji radi posegamo po čim bolj naravnih čistilih. Nekatere stvari lahko brez težav očistimo le z nekaj kapljicami vode. A slednja pa ni vedno najboljša izbira. Nekateri materiali je ne prenesejo najbolje, zato spodaj naštevamo tiste, ki jim voda ne sme priti preveč blizu.

Bela tehnika


Seveda vemo, da elektrika in voda nista ravno v prijateljskih odnosih. A tudi električne naprave v kuhinji se včasih umažejo in umazanije se moramo nekako znebiti. V takih primerih je najbolje poseči po alkoholu, ga nakapljati na krpo in z njo odstraniti madeže. Alkohol bo izhlapel in ne bo ogrozil zdravja naših električnih naprav, poleg tega pa bomo z njim površine tudi dezinficirali.

Usnje


Če imate za mizo usnjene stole in je nanje kapnila omaka za testenine, nikar ne poizkušajte položaja reševati z mokro krpo. Voda namreč lahko na usnju pusti madeže ali pa povzroči, da material sčasoma razpoka. Namesto tega raje posezite po čistilih za usnje.

Les


Tudi les in voda se ne razumeta najbolje. Lesene površine namreč vpijejo tekočino, ta pa povzroči, da se les napihne. Saj veste, kako neprijetno je, ko se nam dvigne parket. Če imate v kuhinji na primer lesena tla, jih čistite raje s čistili za ta material.

Svila


Svilen prt je lahko čudovit modni dodatek naši jedilnici, malce zoprno pa je, ko ga popackamo. V teh primerih madežev nikar ne poizkušajte odstraniti z mokro krpo, saj bo voda za seboj pustila sledi, ki se jih ne bomo mogli znebiti. Umazan prt tako raje odnesite v čistilnico, ali pa ga operite na najbolj nežnem programu pralnega stroja. Z detergentom, ki je namenjen svili, seveda.

Medenina in srebro


Srebrne žlice ali medeninasti ročaji so v kuhinji čudovita pika na i, da pa bodo ostali svetleči, moramo biti pazljivi pri njihovem čiščenju. Če se jih bomo lotevali z vodo, bomo sicer z njih odstranili umazanijo, sčasoma pa poškodovali premaz in povzročili, da njihova površina ne bo več enakomerno svetleča. Zato pribor iz takšnih materialov raje loščimo z za to primernimi čistilnimi sredstvi.
Preberite še: Tako najhitreje ugotovimo, ali je biskvit že pečen

Fotografija: Halfpoint/Getty Images

 

 
Datum Objave: 13.4.2021 ob 08:04

Več iz te teme:

vodamedeninalesusnjemateriali

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.