Odprta Kuhinja

Najbolj priljubljene sladice, ki jih naredimo iz beljakov

Sladice iz beljakov (Foto: namaki/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Prihajajo dnevi, ko si bomo belili glavo z vprašanjem, kaj bomo naredili z beljaki, ki bodo ostali po pripravi krofov.

Kaj imajo skupnega španski vetrci oziroma poljubčki, slastni, s čokolado obliti indijančki in tujejezični marsh- ter munchmallowsi in po čem se ločijo.

Poljubčki ali vetrci

Najbolj enostavna izbira so beljakovi poljubčki, ki jim ponekod pravijo španski vetrci, obe imeni pa nakazujeta na rahlost in puhavost priljubljene sladice. Priprava je preprosta: v skledi penasto umešamo pet beljakov in ščepec soli, in ko se začne delati sneg, postopoma med mešanjem dodajamo 150 g sladkorja, najbolje v prahu. Stepamo približno pet minut, v tem času bo nastala rahla krema. Na koncu lahko dodamo še žlico ali dve limonovega soka ter poljubne arome in živilska barvila. Tako bodo jedci, zlasti najmlajši, zagotovo še bolj navdušeni nad pisanimi sladkimi grižljaji. Z maso napolnimo dresirno vrečko in z njo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, nabrizgamo majhne kupčke. Sušimo jih v pečici na temperaturi 90 stopinj od tri do štiri ure, odvisno od velikosti. Izkušnje kažejo, da je dobro, če pustimo vrata pečice rahlo priprta, tako da se v notranjosti ne nabira vlaga. Tako pripravljeni poljubčki bodo hipoma izginili s pladnja, če slučajno kak ostane, pa jih hranimo v dobro zaprti posodi, da bodo ostali krhki.

Kokosovi poljubčki (Foto: Sonja Ravbar)
Kokosovi poljubčki (Foto: Sonja Ravbar)

image_alt
Tako zamrznemo beljake, ki nam ostanejo od krofov

Indijančki

Če imamo malo več časa in volje, se namesto vetrcev lotimo indijančkov, saj veste, tistih s čokolado oblitih stožcev, kakršne kupimo v slaščičarni. Priprava je podobna kot pri vetrcih, le da namesto sladkorja v sneg zamešamo sirup, ki ga naredimo iz sladkorja in vode. Dobljeno peno nabrizgamo na podlago iz piškotov. Počakamo, da se strdi, in medtem v vodni kopeli raztopimo čokolado. Nekoliko jo ohladimo, ne sme se seveda strditi, in vanjo namočimo indijančke. Ponudimo jih, ko se čokoladni obliv povsem strdi.

Posebej slastni so obliti s čokolado. (Foto: Jirkaejc/Getty Images)
Posebej slastni so obliti s čokolado. (Foto: Jirkaejc/Getty Images)

Munchmallow

Gremo k sladici, ki jo vsi poznamo pod imenom munchmallow. Gre pravzaprav za blagovno znamko, ki se je spomnijo tudi starejše generacije, saj je v bivši Jugoslaviji spadala med najbolj kultne kupljene sladkarije. Lahko bi rekli, da z njo še nadgradimo indijančke, saj za podlago namesto piškotov naredimo biskvitno testo. Peno naredimo tako kot za poljubčke. Če se nam ne ljubi oblikovati majhnih kolačkov, biskvit preprosto namažemo z beljakovo peno, ga damo še za nekaj minut v pečico, da se strdi, in prelijemo s stopljeno čokolado. Razrežemo na poljubne kose in ponudimo.

Marshmallowse

Niso iz beljakov, a se nam je zdelo smiselno, da jih omenimo in razjasnimo razliko, kaj je torej tisto, kar jih loči od sladice munchmallow. Pripravljene so iz sladkorja in koruznega sirupa, ki mu dodamo želatino in vodo. Na 2,5 dcl vode in prav toliko koruznega sirupa odmerimo 400 g sladkorja in 20 g želatine, dodamo še ščep soli in malo vaniljeve arome. V polovici vode raztopimo želatino, ostalo zlijemo v kozico, dodamo koruzni sirup in sol in stopimo v tekočo zmes in potem kuhamo še kakih deset minut na višji temperaturi. Z mešalnikom zmešamo vročo tekočino in stopljeno želatino, miksamo tako dolgo, da količina naraste. Potem maso razmažemo po pekaču in pustimo stati vsaj dvanajst ur. Razrežemo in povaljamo v sladkorju v prahu. Penice uživamo same, lahko jih popečemo na žaru ali namočimo v vročo čokolado.

Sladke penice ne spadajo v družino beljakovih sladic. (Foto: Ivandzyuba/Getty Images)
Sladke penice ne spadajo v družino beljakovih sladic. (Foto: Ivandzyuba/Getty Images)

Priporočamo še: Univerzalno kvašeno testo za najboljše pustno cvrtje

Datum Objave: 5.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

beljakipoljubčkiindijančki

Naročite se na e-novice:

Alenka KociperAvtor na portalu Odprta kuhinja