Odprta Kuhinja

Najboljša pravila pospravljanja, da si olajšate monotono rutino

Odpri galerijo
A+   A-
Pospravljanje je včasih lahko terapevtsko, verjamemo pa, da vam vedno pač ne predstavlja užitka.Verjetno vsi radi živimo v pospravljenem, čistem in urejenem stanovanju, delo, ki je potrebno za dosego tega cilja, pa ni vedno tako prijetno opraviti. Zato danes pišemo o nasvetih za pospravljanje, ki bodo olajšali to monotono rutino urejanja doma.

Osredotočite se na rezultate


Ko v mislih pripravljate urnik opravil, kaj vse morate postoriti, se namesto na posamezna opravila raje osredotočite na rezultate. Pomislite na čista tla, namesto na sesanje in urejen kuhinjski pult, namesto pomivanja površine. To vas bo psihološko motiviralo veliko bolj, kot če imate v mislih le metle, gobice in čistila.

Med sesanjem poslušajte glasbo


Sesanje je nadležno, a če si pri tem preko slušalk zavrtite najljubšo plesno glasbo, bo minilo hitreje in zabavneje. Prav tako čas sesanja izkoristite za izobraževanje in med opravilom poslušate kakšen podkast ali youtube posnetek.

Metoda paradižnika


Ste že slišali za tako imenovano pomodoro tehniko pospravljanja? Prihaja iz Italije in je ime dobila po kuhinjskem odštevalniku časa, ki nosi obliko paradižnika. Na njem lahko odštevate 25 minut, ravno toliko časa pa navadno v kuhinji zahteva posamezno gospodinjsko opravilo. 25 minut je tudi idealen čas, da se ne boste zalotili, kako odlašate in boste v tem kratkem času veliko postorili. Dolgim sobotnim čistilnim akcijam tako lahko rečete nasvidenje, saj boste s to metodo vse postorili že sproti in med tednom.

Čiščenje po čiščenju


Po čiščenju si vedno vzemite še dodatnih pet minut časa, da očistite vse pripomočke, s katerimi ste čistili. Velikokrat se nam namreč zgodi, da umazane krpe ali brisače le postavimo v utility in si tako naslednje pospravljanje precej otežimo ter se ga kasneje lotimo.

Povezujte prijetno s koristnim


Gospodinjska opravila boste veliko lažje opravili, če jih boste povezali s prijetnim sproščanjem. Tako na primer obrišite prah s polic, nato pa si vzemite čas, da prelistate kuharsko knjigo in najdete odličen recept. Če morate očistiti kad, si po končanem čiščenju privoščite sproščujočo kopel, po loščenju kozarcev pa kozarec vina.
Preberite še: Zakaj ljudje težko spremenimo prehranske navade, čeprav nam lahko koristijo

Fotografija: Prostock-Studio/Getty Images

 

 
Datum Objave: 20.5.2021 ob 06:05

Več iz te teme:

čiščenjetrikipospravljanjerutina

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.