Odprta Kuhinja

Najlažji način, da ugotovite, ali je testo dovolj vzhajano

Odpri galerijo
A+   A-
Veste, kdaj je kvas opravil svoje delo?Recimo, da pripravljate buhtlje. Ali kruh. Testo ste že zamesili in skrbno pokritega spravili pod kuhinjsko krpo, da bo vzhajalo. Nato ste pospravili kuhinjo, se igrali z otroki, peljali psa na sprehod ... in se vrnili v kuhinjo. K testu. V dobri uri je že kar lepo naraslo, a kako veste, kolikšen je njegov potencial? Je kvas že opravil svoje delo? Ali bi ga bilo dobro še malce pustiti v službi, preden hlebček porinemo v pečico?
Preberite tudi: Na testu: recept za kruh, ki ima več kot sedem milijonov ogledov

Gotovo ste se že srečali s podobno dilemo in vas zanima, če obstaja način, kako zares vedeti, kdaj je vzhajanje končano. Na srečo obstaja čisto preprost preskus, s katerim se lahko prepričamo, da je naše testo  pripravljeno na pečico.

Preskus s prstom


Angleškogovoreči del sveta mu pravi poke test, kar bi v slovenščino lahko prevedli kot nekakšno špikanje oziroma drezanje. In to v resnici pri tem testu tudi naredimo – s prstom podrezamo testo, da vidimo, kako se bo odzvalo.

Prst najprej namočimo v kapljo olja ali ga pomokamo. Nato pa ga za kakšen centimeter potisnemo v testo. Ko ga odmaknemo, preverimo, kakšna je njegova reakcija. Če se vdolbina, ki smo jo naredili s prstom, hitro vrne nazaj na svoje mesto, je dobro, da testo pustimo še nekaj deset minut, da vzhaja do konca. Če pa se testo počasi in zaspano vrača v prvotno obliko, je pripravljeno, da ga spečemo.

Zakaj deluje?


Kadar pečemo, si želimo, da kvas doseže svoj potencial, kar pomeni, da je porabil vse kvasovke, ki so v testu ustvarjale mehurčke. Takrat bo testo najbolj naraslo in bo najbolj rahlo. Kadar se testo hitro vrne v prvotno obliko, po tem, ko smo vanj potisnili prst, pomeni, da kvasovke še niso končale s svojim delom in še vedno proizvajajo mehurčke, ki dvigujejo testo. Če pa je testo leno in se le počasi vrača v prvotno formo, se je proizvodnja plinov, ki so jih ustvarjale kvasovke, ustavila.

Kdaj opraviti preskus?


Bolje prej kot kasneje, bi lahko rekli. Če bo namreč testo predolgo vzhajalo, se bo sesedlo in hlebec kruha, ki ga boste vzeli iz pečice, ne bo videti nič kaj mamljiv. Koliko časa delujejo kvasovke, je sicer odvisno od temperature v kuhinji, hkrati pa tudi od mnogih drugih dejavnikov, zaradi katerih nikoli ne moremo točno oceniti časa vzhajanja. Zato je najbolje, da vedno opravite test in tako najbolje veste, kako se počutijo vaše kvasovke.
Preberite še: Klasike z Urško Fartelj: kako naredimo najboljši biskvit za rulado

Fotografija: Ann_Zhuravleva/Getty Images
Datum Objave: 7.4.2021 ob 07:04

Več iz te teme:

kvasvzhajanjetesto

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.