Najpogostejše napake pri kuhanju polente
Polenta je tradicionalna italijanska jed iz koruznega zdroba, ki se je dodobra udomačila tudi v slovenski kuhinji. Čeprav je jed enostavna, zahteva svoj čas. Koruzni zdrob se namreč precej dolgo kuha, če hočemo po bližnjici, pa kupimo instant različico.
Da ne bi šlo kaj narobe, opozarjamo na nekaj pogostih napak.
Hitenje
Najpogostejša je kajpak hitenje, saj vemo, da se nam stalno mudi. A pri polenti se bo potrpežljivost še kako obrestovala. Kuhamo jo na majhnem ognju približno tri četrt ure, pri tem pa je pomembno, da jo (skoraj) nenehno mešamo. Le tako bo nastala gladka kremasta polenta brez nadležnih grudic.
Seveda je nadvse pomembno, kaj vsujemo v lonec, Italijani že stoletja prisegajo na grobozrnato koruzno polento. Ker so jo sprva kuhali na odprtem ognju, je bila temu primerna izbira posode, odprt kotliček z izbočenim dnom, v katerem se toplota enakomerno širi. Ker danes kuhamo na štedilniku v kuhinji, uporabimo običajno posodo, tudi če ni litoželezna ali bakrena, samo da je čim težja in čim večja.
Preveč zdroba, premalo vode
Naslednje, pri čemer se lahko zaplete, je razmerje med vodo in polento, ki je odvisno tudi od tega, kako gosto jed želimo. Če skodelico polente kuhamo v treh skodelicah vode, bo gosta, za redkejšo uporabimo štiri skodelice. Vsekakor bomo z izkušnjami našli pravo mero za svoj okus.
Preveč soli
Podobno velja za sol, s katero ne bodimo radodarni. Vodo le rahlo solimo, če se nam bo polenta zdela preblaga, jo raje solimo proti koncu kuhanja. Ne pozabimo, da jo bomo najbrž ponudili k omaki, ki bo prav tako (dovolj) začinjena.
Instant polenta
Kot rečeno, se polenta kuha precej dolgo, pa še stati moramo poleg, da jo mešamo. Danes si to le redkokdo privošči, zato imamo na voljo instant različico, ki je kuhana v nekaj minutah. Pripravijo jo po postopku, pri katerem se zdrob za kratek čas obdela s paro, razgreto na približno 125 stopinj Celzija, in nato posuši z vročim zrakom (180 stopinj).
Tekne slana ali sladka, z mlekom, jogurtom ali golažem, tudi mesnimi kroglicami, kot priloga ali glavna jed, ki jo ponudimo s solato. Lahko je podlaga za pico, torej zamenja klasično testo.
Polenta brez mešanja
Za konec pa še namig, kako pripraviti polento brez mešanja. Zdrob gladko zmešamo z vrelo vodo, vse skupaj zlijemo v pekač in postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za dobre pol ure. Ker se jed greje enakomerno z vseh strani, se bo skuhala brez mešanja.
Priporočamo še: Testenine iz starega kruha: projekt, ki ga podpirajo največja kuharska imena, ta teden tudi v tej ljubljanski restavraciji