Odprta Kuhinja

Najpogostejše napake pri kuhanju polente

Priprava polente je zamudna, če se mudi, posežemo po instantni; tekne slana ali sladka, kot priloga ali glavna jed. (Foto: Paolo Gagliardi/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Priprava polente je zamudna, če se mudi, posežemo po instantni; tekne slana ali sladka, kot priloga ali glavna jed.

Polenta je tradicionalna italijanska jed iz koruznega zdroba, ki se je dodobra udomačila tudi v slovenski kuhinji. Čeprav je jed enostavna, zahteva svoj čas. Koruzni zdrob se namreč precej dolgo kuha, če hočemo po bližnjici, pa kupimo instant različico.

Da ne bi šlo kaj narobe, opozarjamo na nekaj pogostih napak.

Hitenje

Najpogostejša je kajpak hitenje, saj vemo, da se nam stalno mudi. A pri polenti se bo potrpežljivost še kako obrestovala. Kuhamo jo na majhnem ognju približno tri četrt ure, pri tem pa je pomembno, da jo (skoraj) nenehno mešamo. Le tako bo nastala gladka kremasta polenta brez nadležnih grudic.

Seveda je nadvse pomembno, kaj vsujemo v lonec, Italijani že stoletja prisegajo na grobozrnato koruzno polento. Ker so jo sprva kuhali na odprtem ognju, je bila temu primerna izbira posode, odprt kotliček z izbočenim dnom, v katerem se toplota enakomerno širi. Ker danes kuhamo na štedilniku v kuhinji, uporabimo običajno posodo, tudi če ni litoželezna ali bakrena, samo da je čim težja in čim večja.

Preveč zdroba, premalo vode

Naslednje, pri čemer se lahko zaplete, je razmerje med vodo in polento, ki je odvisno tudi od tega, kako gosto jed želimo. Če skodelico polente kuhamo v treh skodelicah vode, bo gosta, za redkejšo uporabimo štiri skodelice. Vsekakor bomo z izkušnjami našli pravo mero za svoj okus.

image_alt
Zapečena polenta s paradižnikom in sirom

Preveč soli

Podobno velja za sol, s katero ne bodimo radodarni. Vodo le rahlo solimo, če se nam bo polenta zdela preblaga, jo raje solimo proti koncu kuhanja. Ne pozabimo, da jo bomo najbrž ponudili k omaki, ki bo prav tako (dovolj) začinjena.

Instant polenta

Kot rečeno, se polenta kuha precej dolgo, pa še stati moramo poleg, da jo mešamo. Danes si to le redkokdo privošči, zato imamo na voljo instant različico, ki je kuhana v nekaj minutah. Pripravijo jo po postopku, pri katerem se zdrob za kratek čas obdela s paro, razgreto na približno 125 stopinj Celzija, in nato posuši z vročim zrakom (180 stopinj).

Tekne slana ali sladka, z mlekom, jogurtom ali golažem, tudi mesnimi kroglicami, kot priloga ali glavna jed, ki jo ponudimo s solato. Lahko je podlaga za pico, torej zamenja klasično testo.

Polenta brez mešanja

Za konec pa še namig, kako pripraviti polento brez mešanja. Zdrob gladko zmešamo z vrelo vodo, vse skupaj zlijemo v pekač in postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za dobre pol ure. Ker se jed greje enakomerno z vseh strani, se bo skuhala brez mešanja.

Priporočamo še: Testenine iz starega kruha: projekt, ki ga podpirajo največja kuharska imena, ta teden tudi v tej ljubljanski restavraciji

 

 

Datum Objave: 7.5.2024 ob 05:05

Več iz te teme:

polentainstant polentapolenta brez mešanjakoruzni zdrob

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper