Odprta Kuhinja

Napake pri kuhanju goveje juhe

Odpri galerijo
A+   A-
Ni vsaka juha, ki se skuha, takšna, da bi si zaslužila ugled nedeljske goveje župce.Ste vedno zadovoljni z rezultatom kuhanja nedeljske klasike? Ponavadi je za slabši rezultat krivo meso, še bolj priročno: mesar vas je opeharil, kajne? No, priznajmo si nekaj napak, ki jih pogosto zagrešimo, ko v lonec padejo sestavine za govejo juho.
Preberite tudi: To je najboljši kos mesa za juho

1. Meso pristavimo v vročo vodo


Že res, da bo samo meso tako veliko okusneje, juha pa žal ne. Če meso pristavimo v mrzlo vodo, bo ekstrakcija veliko bolj učinkovita, v obratnem primeru pa mesne beljakovine zakrknejo, kar pomeni, da mesni sok in s tem okus ostaneta v mesu.

2. Solimo že na začetku


Podobna zgodba kot pri temperaturi vode. Če bomo vodo, v kateri kuhamo meso za juho, takoj solili, ne bomo dovolili, da bi okus iz mesa priplaval v juho. Solimo proti koncu kuhanja.

3. Pobiranje pene


Marsikdo se sicer ne bo strinjal, češ da tako ne bomo nikoli dobili bistre juhe. Dejstvo pa je, da s pobiranjem penic v lijak mečemo tudi okus. Če bomo juhi dovolili, da se po kuhanju umiri in jo precedili, bo prav tako dovolj bistra, zagotovo pa k temu prispeva tudi jakost vretja, ki ga opisujemo v naslednji točki. Nadvse priročen pa je trik, ki pravi, da juhi dodamo beljak oziroma košček krompirja, ki nase povlečeta maščobo in zbistrita tekočino.

4. Premočan ogenj


Vemo, včasih bi želeli stvari pohitriti, a pri pravi domači goveji juhi to žal ne bo šlo. Če bo premočno brbotala, bo na koncu zelo motna, prav tako pa bo meso precej trdo in žilavo.

5. Juho kuhamo odkrito


Če juho kuhamo odkrito, iz nje izhlapijo dišavne snovi. Nikoli torej ne pozabite na pokrovko!

6. Jušne testenine zakuhamo v juhi


No, ja, res je najenostavneje, a tako smo si želeli bistre juhe, zdaj pa jo dobesedno umažemo z vso moko, ki je na jušnih testeninah. Bolje jih je skuhati posebej, nato pa pred serviranjem dodati v jušnik.
Priporočamo še: 10 koristnih o jušnih testeninah

Kar smo v juhi skuhali, zavržemo


Če kosti in slabše meso, ki ga ne pojemo v juhi ali kako drugače, ponovno uporabimo, tako da vse skupaj stresemo v pekač, dodamo nekaj sveže zelenjave in paradižnikov koncentrat ter spečemo, lahko ustvarimo odlično omako. Ko je vse pečeno, zmečkamo z vilicami, zalijemo z malce vina, nato še z vodo in pustimo, da tekočina nekoliko povre. Precedimo in omaka je nared.
Namig Slavka Adamljeta za dvojno močno govejo juho:

- najprej skuhate običajno govejo juho,
- jo precedite,
- enako količino nove sveže nemastne govedine zmeljete in jo dodate čisti mlačni juhi,
- dodate novo porcijo narezane jušne zelenjave in dva beljaka (pobirata maščobo),
- zelo počasi kuhate dve uri in precedite skozi krpo ali vsaj skozi gosto cedilo.

Kakšne pa so vaše modrosti pri kuhanju goveje juhe? Sporočite nam jih, z veseljem dopolnimo prispevek skupaj z vami. Pišite nam na ok@delo.si ali komentirajte pod objavo na facebooku.
Priporočamo še: Mesna jušna osnova

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 18.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

goveja juha

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.