Odprta Kuhinja

Napake, zaradi katerih je zelenjava z žara pusta

Fotografija: zi3000/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Sezona piknikov je tu, na žaru pa ne pečemo le mesa. Tudi pri pripravi zelenjave obstajajo pravila, ki se jih velja držati.


Zelenjava z žara je odlična priloga k mesu, tistim, ki slednjega ne jedo, pa na pikniku velikokrat predstavlja kar glavno jed. Na vročih rešetkah ali plošči lahko pečemo najrazličnejše vrste, od bučk in jajčevcev pa vse do špargljev in celo čisto cele cvetače.

A da bo res okusna, se velja držati nekaterih pravil. Zato smo pod drobnogled vzeli napake, ki se jim morate izogniti, da bodo navdušili tudi zeleni grižljaji z žara.

Pozabite na trdo zelenjavo


Žar se odlično obnese skoraj za vso zelenjavo, saj iz nje izvabi odlične okuse. A obstajajo vrste, ki na zunanjem ognju ne bodo uspele tako dobro. Predvsem govorimo o trdi zelenjavi, kot je krompir, saj potrebuje precej časa, da se dovolj termično obdela, da je užiten. V primerih, ko tudi tako zelenjavo želite pripraviti s pomočjo žara, priporočamo, da jo najprej malce pokuhate, da se zmehča in šele nato uporabite žar.

Skoparite z začimbami


Preden meso položimo na žar, ga običajno dobro začinimo oziroma mariniramo. Ko pa za piknik pripravljamo zelenjavo, bučkam, špargljem in podobnim dobrotam ne namenjamo toliko pozornosti. Navadno jih le narežemo in nato popečemo, a takšna zelenjava ne bo imela tako dobrega okusa, kot če bi si zanjo vzeli nekaj več časa. Uporabite začimbe, olje in med ter se poslužite različnih marinad tudi zanjo!

Suhe rešetke


Če zelenjavo postavljate neposredno na vroče rešetke, se bo najverjetneje nanje prilepila in končni rezultat, ko jo bomo spekli, ne bo videti ravno mamljiv. Zato ne pozabite premazati žara s tankim slojem olja, preden nanj postavite zelenjavne grižljaje. Na ta način se bo zelenjava lepše spekla, predvsem pa se boste izognili neprijetni situaciji, ko z lopatko dobesedno drgnete bučke in jajčevce z žara.
Preberite še: Klasike z Yasko: Pavlova

Fotografija: zi3000/Getty Images
Datum Objave: 16.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

žarzelenjavazelenjava z žara

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.