Odprta Kuhinja

Naredimo sami: doma pripravljena univerzalna čistila

A lot of soap bubbles floating in the air at a kitchen environment washing dishes.
Odpri galerijo
A+   A-
Pred veliko nočjo očistimo stanovanje s sestavinami, ki jih imamo doma.Za čiščenje v kopalnici, kuhinji in pomivanje tal lahko doma naredite dve čistili. Tisto, v katero boste dali milo za ročno pranje, lahko varno uporabljate na vseh površinah, predvsem pa v kopalnici (a ne za čiščenje ogledal). Z njim lahko varno čistite tudi marmorne in granitne površine. Čistilo, ki bo vsebovalo beli kis, lahko uporabljate v kuhinji in z njim pomivate tudi okna. Izogibajte pa se marmornim površinam, saj jih kis lahko poškoduje.

Dišeče čistilo


Za prvo univerzalno čistilo za dom potrebujete dve skodelici destilirane vode, dve žlici (ali četrt skodelice) mila za ročno pranje perila in 15 kapljic eteričnega olja (sivka, poprova meta ali pomaranča).

Olje za lesk kuhinjskih omaric


Za drugo univerzalno čistilo pa skodelico destilirane vode, skodelico belega kisa, sok pol limone in 15 kapljic eteričnega olja. Pri čiščenju pečice in hladilnika lahko uporabite samo mešanico alkoholnega kisa in sode bikarbone. Z mešanico oljčnega olja (ali rastlinskega olja, vendar ne bučnega, ker pušča madeže) in sode bikarbone boste učinkovito očistili vratca na kuhinjskih omaricah.

Še več naših namigov za čiščenje doma:


Kako se znebiti neprijetnega vonja kuhinjskega smetnjaka?

Kako pregnati molje iz kuhinjskih omaric

Kako očistiti pečico brez kemikalij in agresivnih detergentov

Skrivnost, da bo pribor izgledal kot nov

Besedilo: Tjaša Sterle Polak
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 26.3.2018 ob 08:03

Več iz te teme:

čiščenjeuniverzalna čistila

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja