Odprta Kuhinja

Naslednjič, ko boste jedli ananas, obvezno naredite to

Fotografija: Oleksii Polishchuk/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ananas lahko na jeziku pusti nadležen pekoč občutek. A na srečo se temu lahko izognemo.


Ananas je lahko odlična sladica, še posebej radi pa si ga privoščimo v poletnih dneh, saj je prijetno svež. Iz njega lahko pripravimo raznolike jedi ali sok, ki ga gre vmešati tudi v kakšen poletni koktajl. Seveda je pomembno, da je sadež ravno prav zrel, saj bomo tako v njem kar najbolj uživali. V trgovini pravega prepoznamo po vonju: zares dozorel ananas oddaja močan in prijeten vonj, lahko pa zrelost preskusimo tudi tako, da odtrgamo list iz ananasove krone. Če ga lahko brez težav odstranimo, pomeni, da je sadež nared, da ga zaužijemo.

Kljub temu da izberemo ravno prav zrelega, pa ananas lahko v ustih nekoliko pika. Na jeziku in v ustni votlini lahko pusti nekoliko neprijeten občutek. Razlog za to je encim bromelain, ki začne pri sproščanju razkrajati druge beljakovine. Tako ananas naše tkivo dobesedno malce razžre. Seveda ne v meri, ki bi bila škodljiva ali zdravju nevarna. Je pa neprijetna, a na srečo se temu lahko izognemo. Da ne boste prestrašeni: ta encim sicer deluje protibolečinsko, spodbuja prebavo in uničuje parazite, zato ga sintetizirajo tudi v prehranska dopolnila.Trik tiči v slani vodi. Ananas najprej olupimo, kot smo vajeni, nato pa vanj kot v spodnjem videu naredimo zareze, da bomo pridobili čim več površine. Rumeni sadež nato v celoti natremo s soljo, ki jo po nekaj minutah speremo pod tekočo vodo. Sol lahko tudi raztopimo v tekočini in v njej namočimo ananas.

Tako bo predhodno aktivirala bromelain, do takrat, ko boste ananas zaužili, pa ne bo več aktiven. Na ta način se bomo izognili nadležnemu pikanju in to poletje v njem uživali brez neprijetnih stranskih učinkov.
Preberite še: TOP 15 receptov z bezgom

Fotografija: Oleksii Polishchuk/Getty Images
Datum Objave: 1.6.2022 ob 06:06

Več iz te teme:

ananas

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.