Odprta Kuhinja

Nasveti izkušene slaščičarke za izvrstne in mehke medenjake

Temelj okusa so med in izbrane začimbe. Foto: Matka_wariatka/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Alenka Kodele, učiteljica praktičnega pouka na ljubljanski šoli BIC, nam je zaupala nekaj preprostih pravil, ki vodijo k okusnim, lepim in trajnim medenjakom.

Medenjake ali, bolje rečeno, medeno pecivo so pekli že stari Egipčani in Rimljani. Danes poznamo številne različice, vsem pa je skupno, da vsebujejo med kot sladilo in orientalske začimbe. Nepogrešljiv je cimet, dodajamo še klinčke, vaniljo, ingver, piment, lahko tudi kardamom, manjkati ne sme limonina lupinica. Receptura za medenjake, kakršne pripravljamo danes, menda izvira iz Belgije, seveda pa jih lahko vsakdo pripravi malce po svoje.

Po okusu in aromi pa tudi po okrašenih in lepo izdelanih različicah spadajo med praznično pecivo, ki ima še eno odlično lastnost, so namreč zelo obstojni, zato jih lahko pripravimo na zalogo. Sladkost uravnavamo s poljubno količino medu, če dodamo več cimeta, pa bodo še lepše dišali. Priležejo se k aromatičnemu čaju, lahko pa jih drobimo tudi v toplo mleko.

Priprava medenjakov je precej preprosta, zato ne bi smela odvrniti niti začetnikov. Da bodo lepi kot na fotografijah, smo za nasvet poprosili izkušeno slaščičarko. Alenka Kodele, učiteljica praktičnega pouka na ljubljanski šoli BIC in avtorica devetih knjig z recepti za slaščice, nam je zaupala nekaj preprostih pravil, ki vodijo k okusnim, lepim in trajnim medenjakom.

Iz testa naredimo pravljične in okusne hišice. Foto: Suzi Media Production/Getty Images
Iz testa naredimo pravljične in okusne hišice. Foto: Suzi Media Production/Getty Images

Način peke in shranjevanje sta ključna

Največ skrbi nam vsekakor povzroča vprašanje, ali bodo medenjaki prijetno mehki, tako, da se kar topijo v ustih, ali bodo trdi, da nas bo strah ugrizniti vanje. Skrivnost mehkih medenjakov se skriva predvsem v načinu peke in shranjevanja. Pečemo jih na nizki temperaturi, med 170 in 180 stopinj Celzija, nared pa bodo že v sedmih do devetih minutah. Po tem postopku bodo zunaj ravno prav zapečeni in krhki, notranjost pa bo ostala mehka in voljna. Pečene piškote ohladimo na sobni temperaturi in jih, vkolikor jih takoj ne ponudimo, spravimo v dobro zaprte škatle.

Kot pravi sogovornica, najbolje v plastične, če jih bomo podarili, pa jih tik pred zdajci preložimo v okrasne kovinske škatle za piškote. Lahko jh spravimo tudi v celofan.

image_alt
Po korakih z Leo Grom: piškotna hiška (VIDEO)

Tako dolgo jih lahko hranimo

Ustrezno spravljeni medenjaki bodo ohranili svežino zelo dolgo, kot nam je zaupala Alenka Kodelja, pa na to vpliva tudi maščoba, ki jo uporabimo v testu: "Če so pripravljeni z maslom, bodo držali dva meseca, tisti z margarino pa kar tri. Je pa res, da so z maslom bolj okusni."

Koliko začimb dodati

In ko smo že pri okusih, ne pozabimo na osnovne začimbe. Slaščičarska mojstrica priporoča, da uporabimo mešanico, ker je so posamezne začimbe precej drage, poleg tega težko zmešamo pravo razmerje med njimi. Če bomo poskusili sami pa velja, da na kilogram moke dodamo 7 g cimeta, 5 g klinčkov in 1 g pimenta. Če uporabimo mešanico, pa v moko stresemo eno vrečko.

 

Preberite tudi: Schwarzwaldski piškoti, v katere se boste zaljubili

 

Datum Objave: 12.12.2023 ob 05:12

Več iz te teme:

božič in novo letosladicemedenjakibožični piškoti

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper