Odprta Kuhinja

Nasveti Jovanke Golubović iz Parme za odlično domačo pico

Jovanka Golubović je, z zgolj krajšim premorom, od leta 1974 vse do upokojitve pekla pice v ljubljanski Parmi. (Foto: Dejan Javornik)
Odpri galerijo
A+   A-
Ob približevanju okrogle obletnice picerije Parma smo govorili z Jovanko Golubović, ki je tu od prvega dne pekla znamenite pice.

Leta 1974 so posneli drugi del kultnega filma Boter, na Evroviziji je s pesmijo Waterloo slavila Abba, na slovenski popevki je kraljevala Majda Sepe, mladi in obetavni pisatelj Stephen King pa je izdal prvenec z naslovom Carrie. No, pred pol stoletja se je zgodilo še nekaj: 1. aprila so v pasaži Maximarketa odprli picerijo Parma, ki velja za najstarejšo na naših tleh.

Že prvi dan je tam pice pekla Jovanka Golubović, ki je tu s krajšim premorom, ko je bil lokal pač zaprt, vztrajala vse do upokojitve. Te dni smo imeli čast, da smo z njo poklepetali v legendarni piceriji, kjer se zdi, kot da se je čas ustavil pred desetletji. Medtem ko smo okušali – le kaj drugega kot –​ ilirijo z jajcem in se čudili, kako je lahko v vrtincu novotarij ta jed desetletja ohranila enak okus, nam je nadvse prijetna sogovornica, ki je zdaj že več let v pokoju, nanizala nekaj nasvetov za pripravo domače pice.

Ni je treba posebej predstavljati: ilirija z (jajcem), zraven kozarček borovničevega soka.
Ni je treba posebej predstavljati: ilirija z (jajcem), zraven kozarček borovničevega soka.

Najpomembnejše: testo

»Najpomembnejši del pice je testo,« pove Jovanka Golubović dejstvo, ki bi mu tudi novodobni picopeki (in vsi tisti, ki to jed vzneseno pečejo doma) lahko samo prikimali. Testo naša sogovornica pripravi tako, da dvakrat vzhaja: »Prvič, ko zamesimo, in drugič potem, ko že oblikujemo hlebčke. Vsakokrat, odvisno pač od temperature prostora, vzhaja uro ali dve.«

Kaj vse dodamo v testo? »Dobro moko, kvas, sol, mlačno vodo in malo olja,« našteje legendarna picopekinja.

Utrinek iz zgodovine slovenskih pic(erij)
Utrinek iz zgodovine slovenskih pic(erij)

Kako obložimo, kako spečemo?

Opombo, naj izbiramo kakovostne sestavine, Jovanka Golubović nato podčrta tudi, ko našteje tisto, s čimer pico obložimo: »Če ste za klasiko, izberite pelate, kakovostni sir ter izbrano salamo oziroma šunko.«

In kaj je pomembno upoštevati pri peki pice v domači pečici? »Ko pečem doma, nikdar ne uporabljam papirja za peko – prav mi pride poseben pekač za pice, ki ga namažem z malenkost olja. Doma vedno pečem v pečici, ogreti med 180 in 200 stopinj Celzija, in to na srednji rešetki, saj se ta temperatura najbolje obnese pri testu, kakršnega pripravljam že vse življenje. Pečemo približno deset minut oziroma toliko časa, da se pica lepo zapeče,« še pravi mojstrica, ki so jo različna novinarska peresa v preteklosti brez sence dvoma razglasila za najboljšo v Ljubljani. 

Napis, pod katerim gre vsak dan na stotine obiskovalcev Maxija.
Napis, pod katerim gre vsak dan na stotine obiskovalcev Maxija.

image_alt
Sestavina, ki je osvojila slaščičarje in picopeke novega vala

Datum Objave: 18.3.2024 ob 07:03

Več iz te teme:

picatestoParma

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.