Odprta Kuhinja

Odvečni beljaki: tako dolgo jih lahko hranimo v hladilniku

Bela omleta je prava beljakovinska bomba. Ta je manjša, lahko pa si omislite večjo in jo spečete kar v pekaču. (Foto: Angelika Heine/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Priprava krofov za seboj pušča veliko količino beljakov. Kako jih pravilno pospraviti in kaj vse lahko iz njih nastane?


Beljaki vsebujejo dobršen del beljakovin in so malodane brez maščob. Jajčni beljak je odličen vir človekovi presnovi dostopnih beljakovin. Razlog več, da jih v času cvrtja krofov, ko porabimo veliko količino rumenjakov, ne zavržemo. Porabimo jih lahko v pečenem in kuhanem pecivu, močnatih jedeh, omletah itd. Hitro jih boste lahko izkoristili za beljakovinsko bogat zajtrk in pripravili belo omleto: dodamo še eno celo jajce, nariban sir, zelenjavo, ki je pri roki, čebulo, začimbe ter vse skupaj spečemo na štedilniku, lahko pa tudi v pečici.

Bela omleta je prava beljakovinska bomba. Ta je manjša, lahko pa si omislimo večjo in jo spečemo kar v pekaču. (Foto: Angelika Heine/Getty Images)
Bela omleta je prava beljakovinska bomba. Ta je manjša, lahko pa si omislimo večjo in jo spečemo kar v pekaču. (Foto: Angelika Heine/Getty Images)

Beljaki in hladilnik


Če jajca ločimo previdno, da mednje ne zanesemo nič rumenjaka, potem beljake spravimo v posodico, zapremo in hranimo v hladilniku najmanj 14 dni, pri temperaturi blizu nič stopinj Celzija celo tri tedne. Koristi, če si zapomnimo ali zapišemo, koliko jih je v posodici. Za pozabljivce obstaja rešitev: 1 beljak tehta približno 30 g, torej 10 beljakov tehta 300 g. Ko se jih nabere zgledna količina, jih porabimo, nam svetuje živilska tehnologinja Mojca Koman, ki je pred časom za OK pripravila kar nekaj idej, kam s to sestavino, ko ostaja.

Raffaello ledeni veter z jagodami


Natanko devet jih ostane od priprave najbolj priljubljenih krofov gospe Rosane Jug Povhe in prav toliko jih potrebujemo za pripravo sladice ljudskih src, v kateri se izmenjujejo snežno bele spužvaste plasti beljakovega biskvita, sadja, smetane in nekakšne slaščičarske kreme. Ker za slednjo potrebujemo rumenjake, te pa smo že porabili v pustni pregrehi, sem si zamislila preprosto kremo raffaello iz sira maskarpone, kokosovega namaza in smetane. Vmes pa jagode. Recept si je zamislila Mateja Delakorda.

ni podpisa
ni podpisa

Beljakov čips, posladek, vreden greha


Slaščica, ki jo je že pred časom z nami podelila Urška Fartelj, 220 stopinj poševno.

ni podpisa
ni podpisa

Snežne kepe


Rahle in nežne kakor peresce, občutljive in minljive kakor oblak. To so snežne kepe. Nekateri jih obožujejo, drugi zavračajo. Eni se nanje spomnijo z nasmehom na ustnicah, drugi zanje še slišali niso. Nostalgična sladica, ki vrača spomine v čas, ko so še zajemali iz skupne sklede. Namig, ker rumenjakov ne boste imeli: vaniljevo omako pripravite kar iz praška za vaniljev puding, le več mleka uporabite, da bo bolj tekoča. Po receptu Mojce Koman.

Oeuf a la Neige - Snow Egg - Floating Islands, French cuisine dessert, European food.
Oeuf a la Neige - Snow Egg - Floating Islands, French cuisine dessert, European food.Poljubčki


Beljakove poljubčke hranimo v zaprti pločevinasti škatli ali stekleni posodi, ločeno od drugih slaščic, da se ne navlažijo. Če se nam to vseeno pripeti, jih znova posušimo. Recept je prispevala Mojca Koman.

ni podpisa
ni podpisa


Besedilo: M. D.

Naslovna fotografija: Lyubov Kulikova/Getty Images
Priporočamo še: Trik s suhim kvasom, ki vam bo v teh dneh prišel nadvse prav
Datum Objave: 23.2.2023 ob 09:02

Več iz te teme:

beljakiodvečni beljaki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja