Odprta Kuhinja

Osem napak, ki jih delate pri kuhanju testenin

Professional chef's hands cooking pasta on a wooden worktop with vegetables, food ingredients and utensils, top view
Odpri galerijo
A+   A-
Italijanski chefi bi le zmajevali z glavo.Testenine so ena tistih jedi, ki se največkrat znajdejo na jedilniku, a čeprav se zdi, da jih zna skuhati prav vsak, lahko tudi pri njihovi pripravi zagrešimo kar nekaj napak. Pred njimi nas svarijo italijanski chefi, ki so za spletni portal Insider izpostavili najhujše izmed njih.

Najboljše so doma narejene testenine, a tudi iz sušenih lahko pripravimo vrhunsko jed, če se le izognemo spodnjim spodrsljajem.

Preberite še: polna skleda domačih rezancev v nekaj potezah

1. Ne počakate, da voda zavre


Nikar ne bodite neučakani. Čas, da testenine skočijo v lonec, napoči šele, ko se na površini vode pojavijo veliki mehurčki. V Neaplju rojeni newyorški chef Salvatore Marcello pravi, da mora voda pošteno vreti, preden samo pomislite, da bi vanjo potunkali špagete.

2. Vode ne solite (dovolj)


»Dobro soljena voda za testenine mora imeti okus dobro začinjene juhe,« pravi chef Nate Whiting, ki kuha v italijanski restavraciji v Južni Karolini. Priporoča, da vsakemu litru vode dodate 10 gramov soli.

3. V lonec nalijete premalo vode


Količina vode, ki komaj prekriva površino testenin, je premajhna. »Testenine potrebujejo prostor, da zaplavajo,« se pošali Nate Whiting. Skuhajte jih v obilici vode.

4. Skuhane testenine sperete z vodo


Na videz večna dilema nikakor ni vprašanje, ko se obrnete na italijanskega chefa. »Spiranje testenin je gromozanska napaka,« se zgrozi Carmine DiGiovanni, ki sicer kuha v New Yorku. »Škrob, ki ostane v vodi, bo vaši omaki dodal bogato žametno teksturo.«

5. Vodo, v kateri ste kuhali testenine, zavržete


Nekaj žlic vode, v kateri se kuhajo testenine, doda veliko več okusa, kot bi si mislili. Pravzaprav je večina italijanskih kuharjev mnenja, da brez nje nikakor ne morete skuhati odlične omake, zlivanje dragocene tekočine v lijak pa je pravi greh.

6. K omakam kombinirate napačno obliko testenin


Estetika ni edini razlog, da lahko v trgovini izbiramo med različnimi oblikami testenin. Italijani namreč nikdar ne bodo poleg bolonjske omake skuhali špagetov, saj se paradižnikovo meso veliko bolje oprime rezancev. Tanjše in daljše testenine se bolje odrežejo v družbi olivnega olja ali kremastih omak, polivke s koščki pa raje pojejte v družbi manjših, okroglih testenin.

7. Testenine razkuhate


Nikar ne počnite tega, razen, če vam je to res neznansko všeč. Italijani sicer pravijo, da boste na koncu testenine tako in tako pojedli sami, zato jih skuhajte tako, kot je pisano na kožo vam, sicer pa svetujejo, naj nikar ne izgledajo, kot bi jih skuhali v vrtcu. Držite se pravila al dente oziroma na zob, saj bodo testenine neprimerljivo boljše, če boste vanje lahko ugriznili.

8. Testenin ne skuhate v omaki


Če jih boste z omako le prelili, bo jed vsaj polovico manj okusna, kot če bi jih okopali v omaki. Skuhane testenine pred postrežbo vedno še za nekaj minut pokuhajte skupaj z omako, saj se bo ta le tako dobro oprijela in v ustih pustila pravi okus.

Foto: Thinkstock

Preberite še: Napake, ki jih delamo pri pripravi buč

Datum Objave: 21.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

testeninetriki in namigikuhanje testenin

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.