Odprta Kuhinja

Pet napak, ki lahko pokvarijo vaše pirhe

Odpri galerijo
A+   A-
Da bodo letos res lepi!



Velika noč je pred vrati, šunka je dozorjena, hren že čaka v hladilniku, barve so pripravljene na barvanje pirhov. A sicer preprosto ustvarjanje lahko postane prava nadloga, če se ga ne lotimo pravilno.

Preden poprimete za barvo in jajca, preberite spodnje vrstice, da preprečite napake, ki lahko pokvarijo zabavo.

1. Gneča v loncu


Če so jajca preživela pot iz trgovine do vašega doma, ste že skoraj na cilju, preden pa jih pobarvate, morajo preživeti še nekaj minut v vroči kopeli. Da bodo ostali celi, poskrbite, da v loncu ne bo prevelike gneče, prav tako pa jih kuhajte na nizkem ognju, sicer se bodo med brbotanjem jajca med seboj trkala in razbila.

2. Sveža jajca


Vemo, da poširana jajca nikakor ne bodo uspela, če ne bomo uporabili svežih. Za trdokuhana pa je bolje, če posežemo po nekaj dni starih (seveda še vedno v roku uporabe). Sveža se namreč težje lupijo.

3. Brez podlage


Barvanje pirhov je zabavno, vse dokler ne pride čas za čiščenje. Jedilne barve se hitro vpijejo v podlago, zato se ustvarjanja nikakor ne lotite prehitro. Ne pozabite na zaščitno podlago, priporočamo pa tudi predpasnik in rokavice. Posežete lahko po časopisu, kartonu ali foliji.

4. Pozabljate na kis


Če želite, da se barva jajčne lupine res dobro oprime, v vodo, kjer boste jajca skuhali, dodajte nekaj žlic kisa. Pirhi bodo veliko bolj živih barv.

5. Mešanje barv


Ko jajce okopate v barvi, ga nikar takoj ne postavite na podlago, temveč ga pred tem po njej raje povaljajte. Tako boste preprečili, da bi odvečna barva odtekla na podlago pod jajcem ter na spodnjem delu pustila temno liso. Prav tako priporočamo, da ne uporabite vseh barv hkrati, saj boste z umazanimi prsti druge barve na pirhih pustili pisane madeže.

6. Jajca kuhate predolgo


O tem, koliko časa jajca pravzaprav kuhamo, poglobljeno pišemo tukaj.
Preberite še: Kako narediti najlepše marmornate pirhe

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 28.3.2018 ob 14:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: