Odprta Kuhinja

Pet pravil, ki jih morate upoštevati, če v svoji shrambi ne želite vsiljivcev

Odpri galerijo
A+   A-
Seveda imamo v mislih šest- in večnožne obiskovalce.Kuhinjska shramba je odlična prostorska rešitev, če spadate med potrošnike, ki živila radi kupujejo na zalogo. Tako imate pri roki vedno kakšno dodatno škatlo testenin, zavojček riža, konzervo tunine in vloženo zelenjavo. Da o moki, sladkorju in podobnih esencialnih dobrinah ne govorimo. Sploh slednje pa so še posebno mamljive nepovabljenim gostom, ki v vašo shrambo prilezejo od vsepovsod, da bi se gostili z vašo zalogo. Ko se molji, ščurki in podobni vsiljivci zaredijo v vašem domu, pa se jih zlepa ne znebite. Kako ravnati z molji, preberite tukaj, danes pa svetujemo, kako se s preventivo izogniti gomazečim roparjem.

Brez zatesnjenih posod ne bo šlo


Prvo pravilo varne in čiste shrambe so posode s tesnili. Naj se sliši še tako klišejsko, odprte vrečke moke res ne morete hraniti na polici. Zato si priskrbite steklene ali plastične posode, kjer boste lahko shranjevali vsako surovino posebej. Pomlad je odličen čas, da se lotite dela, pomagajte pa si s samolepilnimi nalepkami, ki bodo označevale, kaj hranite v posamezni posodi. Poleg tega bo vaša shramba videti tudi veliko bolj urejena.

Ne pretiravajte z zalogo


Vemo, da se je težko upreti kupovanju na zalogo, ko v trgovini zagledate znižanje vašega najljubšega izdelka, a če ne gre za živilo z dolgim rokom trajanja, ponavadi presežek nakupa na koncu mnogi zavržejo. Zato kupovanje velikih zalog odsvetujemo - dlje, kot bo zaloga riža, moke in podobnih živil čakala na vašo uporabo, več možnosti je, da jo bodo našle žuželke. Ker pa boste zalogo koristili počasi, je tudi manj možnosti, da opazite nepovabljence v živilih. Ti se bodo tako zlahka zaredili po celotni zalogi hrane.

Pozorno pri nakupih


Čeprav bi radi čim prej opravili nakupe, svetujemo, da ste nadvse pozorni. Vsako embalažo dobro preglejte, preden jo položite v košarico. Molje in podobne žuželke namreč največkrat v svoj dom prinesemo ravno iz trgovine. Če je embalaža prozorna, dobro pretresite vsebino, da vidite, če se v njej skriva kakšna žuželka, preverite pa tudi, da škatle nimajo luknjic ali razpok.

Upoštevajte rok trajanja


Tudi živila, ki se načeloma ne pokvarijo, imajo svoj rok trajanja. Zato v shrambi nikar ne hranite kaše, ki ji je že zdavnaj pretekel priporočen rok uporabe. V pokvarjena oziroma stara živila se bodo žuželke še raje zavlekle, pravi portal Modern Pest Services.

Bodite pozorni


Vsak mesec si vzemite čas, da pozorno pregledate shrambo. V enem mesecu se namreč v embalažah lahko zgodi marsikatera sprememba. Če boste zagledali molja ali kakršnega koli drugega vsiljivca, pa nikar ne mislite, da je bil le eden. V takšnem primeru se lotite čiščenja celotne shrambe, saj so se zajedavci gotovo že zaredili v katerem od živil.
Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Fotografija: GettyImages
Datum Objave: 12.2.2019 ob 08:02

Več iz te teme:

shramba

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.