Odprta Kuhinja

Pet začetniških napak, ki bodo pokvarile domač sladoled

Odpri galerijo
A+   A-
Sezona sladoleda je odprta.Šole je konec in poletje se je uradno začelo, z njim pa tudi ogromne količine sladoleda, kakopak. A ker vemo, da tisti, ki jih kupimo v trgovini, vsebujejo kar lepe količine sladkorja, je alternativo zamrznjeni sladici bolje pripraviti kar doma.

Najhitreje pripravljen, najbolj zdrav, predvsem pa okusen, je takšen, ki ga naredimo iz zamrznjenih banan (na našem portalu smo vam že ponudili nekaj odličnih receptov, ki jih najdete tudi na koncu tega prispevka). Še prej pa nekaj napak, ki jih ne smete zagrešiti, da bo res božanski.

Uporabili ste nezrele banane


Ker je banana glavna sestavina sladoleda, ki mu rečemo tudi »nice-cream«, želimo, da je ravno prav zrela. Če boste uporabili pretrde, sladoled nikakor ne bo kremast, prav tako pa bo manj sladek in slabšega okusa.

Zamrznili ste cele banane


Če ste jo že zamrznili, upamo, da ste jo prej vsaj olupili, saj jo boste sicer težko slekli, preden se stopi. Priporočamo, da banano, preden jo postavite v zamrzovalnik, narežete na kolobarje, saj bo tako priprava povzročala najmanj težav.

Zamrznili ste bananov pire


Težave bodo nastale tudi, če ste banano spremenili v pire že pred zamrzovanjem. Zamrznjen pire se bo namreč obnašal drugače, tekstura pa bo postala škrobnata in nič kaj kremna. Zato ponavljamo, najbolje je banano zamrzniti narezano na kolobarje.

Uporabljate blender


Če nimate res tehnološko dovršenega blenderja, za katerega ste odšteli dobrih tisoč evrov, priporočamo, da se bananovega sladoleda raje lotite s kuhinjskim multiptaktikom. Rezilo, ki ga na primer uporabljate za sekljanje čebule, se bo veliko bolje odrezalo v dvoboju z zaledenelo banano, v blenderju pa se ne bo zgodilo nič, dokler ne boste dodali tekočine.

Sladoled ste predolgo miksali


Banane v sebi skrivajo kar nekaj škroba, a če jih boste mleli predolgo, bo ta uničil teksturo in sladoled ne bo kremast. Da ste sladoled miksali dovolj dolgo, boste vedeli, če si zapomnite pravilo: po tem, ko je multipraktik dotolkel zadnji košček banane, miksajte še 30 sekund in sladoled je gotov!

Naše nasvete preizkusite na spodnjih receptih:


- Lahek sadni sladoled

- Čokoladno-bananov nicecream sladoled s chia pudingom

Fotografija: Unsplash/Jennifer Pallian
Vir: Thekitchn.com
Datum Objave: 27.6.2018 ob 08:06

Več iz te teme:

sladoledbananenice creamdomači sladoled

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.