Pomladno cvetje, ki ga lahko uporabimo v kulinariki

Odpri galerijo
A+ A-
V teh dneh nam je narava lahko v veliko veselje. Kaj, če bi si namesto kakšne pohodne točke za cilj pohoda izbrali, da bomo spoznali rastlino, ki nekje na samem cveti v bližnjem gozdu? Veliko cvetja lahko uporabimo v kulinariki.
Katja, katera je za vas cvetlica, ki jo, simbolno ali kako drugače, povezujete z veliko nočjo?
Najljubši so mi tulipani, ker so tako lepi ... Včasih tudi kakšnega pojem (smeh).
Zelo pisano fotografijo ste naredili in me zato zanima: je kakšna povezava med barvo cvetnih listov in okusom? Imajo vse rumene rože podoben okus? V enologiji namreč pogosto uporabljajo opis aromatike npr. belih rož ...
Zaznavanje okusa in arom je rezultat prepletanja velikega števila spojin, ki se vežejo na različne senzorične receptorje, da jih naši možgani lahko zaznajo. Pokazali so, da lahko snovi med seboj delujejo sinergistično – prisotnost ene ojača zaznavanje druge – ali pa antagonistično – prisotnost ene izniči zaznavanje druge. Potem pa je tu še tretja, psihološka komponenta zaznavanja barv. V poskusih z barvnimi pijačami so ugotovili, da so preiskovanci okus določili po barvi pijače. Na primer, ko so sok z blagim okusom po češnjah obarvali oranžno, ga je imela večina testirancev za pomarančnega. Prav tako so pokazali, da večina označi hrano intenzivnejših barv za bolj okusno in dišečo. To prehranska industrija s pridom izkorišča v svoje dobro. Mi pa imamo okoli sebe vse možnosti, da to naredimo s pomočjo narave!
Kakšen okus ima forzicija? Še nikoli namreč nismo pomislili, da bi jo jedli. Za kaj je uporabna?
Forzicija je zanimiva rastlina. Po svetu rastejo različne vrste. Za Forsithio suspensa, ki je razširjena po Kitajski, so laboratorijsko potrdili, da njeni plodovi delujejo protivnetno. V kitajski medicini se ti plodovi uporabljajo za zdravljenje bronhitisa, srčnožilnih bolezni itn. Največkrat so na voljo v obliki kapsul. Forzicija vsebuje tudi potencialno toksične glikozide, vendar je njihova koncentracija v cvetovih nizka, zato jih lahko uporabljamo tudi v prehrani. Ne vemo pa, kako varni so v velikih količinah in ali so varni za nosečnice. V Sloveniji je najbolj razširjena vrsta F. intermedia. Rumeni cvetni listi imajo nežen, nevtralen okus. Cvetne listke obdajajo čašni listi, ki pa so zelo grenki, zato jih obtrgamo. Sama iz forzicije naredim sirup, ki je uporaben zaradi izredno lepe rumene barve.
Kaj bi človek divjega lahko uporabil namesto pehtrana, torej z enako sladkasto aromatiko?
Najboljši se mi zdi oslad. Trenutno v naravi poganjajo mladi listi, ki so izredno aromatični, a tudi rahlo grenki. Zato je prav, da jih mešamo na primer z meliso, katere mladi listi so prava osvežitev.
V času okoli velike noči je kot sestavine zelo aktualen hren. Je res, da ima ta svojo značilno moč in, kakor razumemo, koristni vpliv samo v mesecih, ki vsebujejo črko R?
To velja za korenino hrena, kar je zelo razumljivo iz zeliščarskega pogleda, saj korenine in korenike nabiramo v času mirovanja, ker takrat vsebujejo največ učinkovin. Pozneje v letu vse snovi in njihov elan uidejo v nadzemne dele rastline. Ljudska modrost je to zelo lepo zaznamovala s črko R. V drugih mesecih so zato bolj zanimivi cvetovi, listi in plodovi hrena in drugih križnic.
Datum Objave: 17.4.2020 ob 09:04