Odprta Kuhinja

Ponedeljki brez zavržene hrane z Ano Šušteršič

Foto: Tomo Jeseničnik<br
Odpri galerijo
A+   A-
{embed_foto}1542392{/embed_foto}Vsak ponedeljek bomo iskali ideje, kako sestavine in ostanke, za katere večinoma menimo, da so za v smeti, porabiti za odlično jed.


Se še spomnite Tedna nezavržene hrane, ki je slab mesec nazaj zrasel na zeljniku Luke Jezerška? V akciji je aktivno sodelovalo kar 100 tisoč posameznikov, z njo pa so dosegli milijon in pol Slovencev. Naj spomnimo, v čem je srž aktivnosti: evropska gospodinjstva vsako leto zavržejo 27 milijonov ton hrane, naša dežela pod Alpami pa k tej številki prispeva svojih 150 tisoč ton. Da bi se o problematiki govorilo še naprej in spodbudilo Slovence, da se svojih kuharskih podvigov lotijo po pameti, smo se odločili zgodbo nadaljevati, pri tem pa nam bo pomagala kreativna vodja Hiše kulinarike Jezeršek Ana Šušteršič in nam vsak ponedeljek postregla z ostanki nedeljske pojedine.

Foto: Tomo Jeseničnik
Foto: Tomo Jeseničnik

Kaj bomo pripravljali?


Kuhanja po načelu brez odpadkov sproža zavedanje, da moramo hrano spoštovati, to pa se začne v naših kuhinjah. Ključna orientacija so sezonske, lokalne in osnovne sestavine, zato bomo začeli s trenutno zelo aktualnim krompirjem, enim najbolj priljubljenih živil med Slovenci, okrog katerega kroži nespodobna fama: »Še danes velja prepričanje, da je dan star krompir za v smeti. Ne vem, na čem temelji to prepričanje, ker če je že kuhan krompir pravilno hranjen, je uporaben vsaj še dva dni po kuhanju. Je pa res, da so nas to učile naše mame in kar mama reče, je sveto,« razmišlja Ana, da pa bi navado spremenili, zadaja prvi izziv: ponedeljkov nedeljski krompir iz ponve in pečice. V naslednjih tednih pa bo poiskala še ideje, kako porabiti star kruh, govedino iz juhe in ribji file.
Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

zerowaste

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.