Odprta Kuhinja

Potica: napaka, ki jo delamo, ker ne vemo tega

Šiv potlačimo ob stožec (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Se tudi vi sprašujete, zakaj so nekatere potice tako lepe, vaša pa ima rob ravno tam, kjer si ga ne bi želeli?

Tokrat ne bomo pisali o luknjah, ki lahko nastanejo v potici, temveč o njeni zunanji podobi, ki nas razveseli ali pa razočara, ko potico zvrnemo iz modela. Ste kdaj pomislili na to, da je nezanemarljiv korak pri peki najbolj pomembne praznične sladice tudi to, kako jo položimo v potičnik?

Ko je že zadišalo po mojstrskih potičkah udeležencev naše delavnice z Yasko.
Ko je že zadišalo po mojstrskih potičkah udeležencev naše delavnice z Yasko.

Niste, kajne? Odslej naj bo to ključen del priprave, ki sledi zvijanju potice. O tem nas je na zdaj že naši odmevni delavnici peke te tradicionalne posebnosti podučila Jasmina Pirnar Krope – Yaska.

Tudi mlečne sestavine morajo imeti sobno temperaturo (Foto: Mateja Delakorda)
Tudi mlečne sestavine morajo imeti sobno temperaturo (Foto: Mateja Delakorda)

Zvitek z obema rokama obrnemo, da je zaključek testa oziroma njegov rob zgoraj in obrnjen proti potičniku.

Oblikovanje potice v potičniku (Foto: Yaska)
Oblikovanje potice v potičniku (Foto: Yaska)

Z rokami gremo pod zvitek, kot bi prijeli dojenčka, ter ga položimo v dobro namaščen potičnik, tako da rob testa gleda notranji stožec.

Zavitek takole prestavimo v potičnik (Foto: Mateja Delakorda)
Zavitek takole prestavimo v potičnik (Foto: Mateja Delakorda)

Rob potlačimo ob notranji stožec, oba konca zvitka nekoliko stisnemo skupaj, prav tako pa potico še malce potlačimo po celotni površini, da jo izravnamo in iztisnemo mehurje.

Šiv potlačimo ob stožec (Foto: Sonja Ravbar)
Šiv potlačimo ob stožec (Foto: Sonja Ravbar)

Nato jo z leseno palčko večkrat prebodemo do dna potičnika. Hkrati s prsti po površini preverimo zračne mehurje in jih z rahlim pritiskom iztisnemo.

Pokrijemo s prtičem in pustimo, da spet dvojno vzhaja (30–45 minut).

Če še nimate najboljšega recepta za potico, vam predlagamo, da jo pripravite tako kot mi na delavnici. Več pa TUKAJ.

Za potico je najbolje uporabiti sveži kvas (Foto: Mateja Delakorda
Za potico je najbolje uporabiti sveži kvas (Foto: Mateja Delakorda

Datum Objave: 23.12.2024 ob 11:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: