Odprta Kuhinja

Pozabljen trik naših babic, ki poskrbi, da je barva goveje juhe naravnost popolna

Odpri galerijo
A+   A-
Brez goveje juhe v slovenski kulinariki ne gre. Pa veste, kako poskrbimo, da je na pogled takšna, kot mora biti?Govejo juho bi lahko uvrstili med nekakšne stebre slovenske domače kuhinje. Brez nje si skoraj ne predstavljamo nedeljskega kosila, kot jušno osnovo pa jo uporabljamo tudi za izboljševanje okusa drugih jedi, ki ji sledijo na mizi ob koncu tedna. Pregovorno naj bi jo znala skuhati vsaka prava gospodinja, pri vsaki hiši pa se najde tudi kakšna skrivna sestavina, zaradi katere je prav tista domača goveja juha najboljša. Po nekaterih receptih je skrivnost v dodatku piščančjega mesa, v drugih ključno vlogo odigra odstranjevanje pene in maščobe, v tretjih je glavni igralec litoželezni lonec.

Skratka, priznamo, da prav vseh skrivnosti ne poznamo niti na Odprti kuhinji, vemo pa, kako so že naše babice poskrbele, da je bila goveja juha vedno lepe in jantarno zlate barve. Ne presvetla in ne pretemna. Veste, kaj so dodajale v lonec?
Priporočamo: Presenečenje! To je najboljši kos mesa za juho

Čebulni olupki za pravo zlato barvo


Gre za sestavino, ki jo v govejo juho sicer vedno dodajamo, a jo navadno olupimo. Pozabljamo namreč, kako močno barvilo so čebulni olupki, ki jih uporabljamo le v namen barvanja jajc za veliko noč, sicer pa jih vržemo v smeti. Prihodnjič, ko se boste torej namenili kuhati juho, čebule nikar ne lupite, temveč jo le operite in prerežite napol. Nato jo dodajte v juho, kot bi to sicer storili z olupljeno. Presenečeni boste, kako opazna bo razlika v barvi juhe in navdušeni, kako lepo bo videti na krožniku.

Trik s čebulnimi olupki pa ni uporaben le pri kuhanju goveje juhe. Z njim lahko obarvate tudi piščančjo ali puranjo. Da boste prihodnji vikend res skuhali popolno, pa spodaj dodajamo še nekaj skrivnosti, ki vam bodo prišle še kako prav.
Domača goveja juha po receptu Alme Rekić

Napake pri kuhanju goveje juhe

Piščančja juha: napake, ki jo pokvarijo

Fotografija: Dietmar Rauscher/Getty Images

 
Datum Objave: 17.11.2021 ob 07:11

Več iz te teme:

čebulagoveja juhačebulni olupki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.