Odprta Kuhinja

Razlika med belimi in rjavimi jajci: katera so boljša?

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Če ste te dni kaj pokukali na police s kokošjimi jajci, ste verjetno opazili, da se klasičnim rjavim pridružuje vse več belih.


Z vprašanji, kako se razlikujejo bela in rjava kokošja jajca, smo se obrnili na Dušana Terčiča s katedre za znanost o rejah živali na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Kot nam je pojasnil, se obarvanje jajčne lupine zgodi »par ur, preden kokoš znese jajce. Jajčno lupino obarvata dva pigmenta, in sicer rjavi, imenovan protoporfirin, ki nastaja iz hemoglobina v krvi, ter modro zeleni, imenovan biliverdin, ki nastaja iz žolča. O tem, kateri izmed omenjenih ali kombinacija pigmentov se bo naložil na lupino, odločajo geni kokoši.«

Tudi čokoladna in turkizna


Sogovornik doda še nekaj ključnih informacij: »Tako na primer kokoši pasme minorka nesejo jajca z belo lupino, pasme košin jajca z rjavo, pasme saseks s svetlo rjavo, pasme marans s temno rjavo (čokoladno), pasme araukana pa jajca z modro-zeleno (turkizno) lupino.«

Torej so kokošja jajca lahko rjava, bela ali modro-zelena? »Včasih je lahko lupina tudi zelenkasta oziroma olivno zelena. Zelenkasto lupino dobimo, če križamo kokoš, ki nese jajca s turkizno lupino, s kokošjo, ki nese jajca z rjavo, olivno zeleno pa dobimo, če križamo kokoš, ki nese jajca s turkizno lupino, s tisto, ki nese jajca s temno rjavo lupino,« pravi sogovornik. Skratka: glavni dejavnik, ki vpliva na barvo jajčne lupine, je pasma kokoši.

Perje in jajce


Pa res velja to, kar slišimo, da je barva jajčne lupine povezana z barvo perja kokoške? »To mnenje je verjetno posledica dejstva, da na slovenskem tržišču že vrsto let prevladuje komercialna nesnica lohmann brown, ki ima rjavo barvo perja in nese jajca z rjavo lupino, nesnice, ki nesejo jajca z belo lupino, pa po večini izhajajo iz pasme beli leghorn, ki ima belo barvo perja. Vendar gre v teh dveh primerih zgolj za slučajno ujemanje barve perja z barvo lupine. Sicer pa med barvo perja in barvo lupine ne obstaja nikakršna povezava,« pojasni Terčič.

Razbije še en mit o kokošjih jajcih: »Številni kupci menijo, da je barva jajčne lupine dober kazalnik prehranske vrednosti jajc. Vendar to ni tako. Večina opravljenih raziskav kaže, da med barvo lupine in vsebino jajca ne obstaja nikakršna povezava.«

Pri nas so so bolj razširjena kokošja z rjavo lupino, medtem ko predvsem pred veliko nočjo v trgovinah naletimo tudi na jajca z belo lupino. Razlog je preprost, ugotavlja sogovornik: slednja bolj preprosto, lažje in lepše pobarvamo kot jajca z rjavo ali kakšno drugo barvo lupine.

Priporočamo še: Barvanje jajc: naravno zeleni pirhi (VIDEO)


Nasovna fotografija: krblokhin/Getty Images
Datum Objave: 3.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

bela jajcajajčna lupinabarvanje pirhov

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.