Odprta Kuhinja

Sedem največjih napak, ki jih ne smete zagrešiti, ko kuhate pire

Odpri galerijo
A+   A-
Tako preprosta jed je v resnici lahko precej muhasta.Krompir sodi med živila, ki se največkrat znajdejo na slovenskih jedilnikih, zato se bomo danes posvetili eni najbolj priljubljenih oblik priprave. Pireju. Čeprav gre za precej preprosto prilogo, ki je lahko odlična na popolnoma navaden dan ali praznik, pa tudi pri pireju lahko zagrešite marsikatero napako. Zato spodaj nizamo ključne kikse, ki se jim morate izogniti, da boste jedli odličnega. Pred časom pa smo vam že postregli s podobnim prispevkom, ki nas uči pripraviti različico, ki jo zagovarja marsikateri chef, trik je namreč v tem, da krompir ne pride v stik z vodo. Več si lahko preberete tukaj.

Izbira napačnega krompirja


V trgovini najdemo različne zavojčke krompirja. Za cvrtje, za kuho … Z razlogom. Za dober pire moramo namreč izbrati pravega. Najboljši bo krompir, ki vsebuje veliko škroba, saj se bo najbolj gladko pretlačil in postal enotna zmes. Prav tako bolj škrobnate sorte krompirja bolje absorbirajo okuse. Svetujemo še, da se zato izognete rdečim vrstam krompirja ter raje izberete rumenega.

Pozabite na sol


Tako kot testenine, tudi krompir ne bo pravega okusa, če ne boste solili vode, v kateri se bo kuhal. Zato nikar ne pozabite vode soliti, še preden prižgete štedilnik. Pire bo tako veliko bolj okusen.

Vroča voda


In ko smo ravno pri vodi, ta naj bo slana in hladna. Nikar krompirja ne položite v vročo vodo, saj se bo tako neenakomerno skuhal (zunaj bo razpadal, še preden bo notranjost mehka). Najbolj pravilno boste ravnali, če krompir najprej narežete v posodo, čez nalijete mrzlo vodo, jo solite ter šele nato vse skupaj pristavite na ogenj.

Brez cedila


Nihče ne mara preveč tekočega pireja, kajne? Zato bodite pozorni, da ga po kuhi vedno dovolj odcedite. Najbolje bo, da pri tem uporabite cedilo, saj bo to krompir najučinkoviteje ločilo od vode. Šele, ko boste prepričani, da je krompir odcejen, se lotite pireja.

Dodatki iz hladilnika


Vsako gospodinjstvo ima svoj najljubši pire. Nekateri mu dodajajo kislo smetano, drugi mleko, skoraj vsem pa je skupno veliko masla. A ne glede na to, katerega pripravljate pri vas doma, naj vas opozorimo, da dodatkov ne dodajajte direktno iz hladilnika. Maslo naj najprej doseže sobno temperaturo, namesto mrzlega pa v pire vedno dodajte pogreto mleko.

Dolgotrajno kuhanje


Škrob je karseda zapletena zadeva. Po strukturi in prebavljivosti sicer ne, a njegovo obnašanje je precej odvisno od časa kuhe. Zato krompirja za pire nikar ne kuhajte predolgo, saj bo tako škrob precej razpuščen, predvsem pa opozarjamo, da pire umešate precej nežno. Če se boste krompirja namreč lotili s paličnim mešalnikom, se bo škrob zlepil skupaj in pire bo postal gumijast ter se lepil na zobe. Tega pa seveda ne želimo.

Priprava vnaprej


Čeprav velikokrat radi kaj pripravimo vnaprej, se pri pireju vedno držimo načela bolj sveže, boljše. Če se vam zares mudi, lahko krompir skuhate največ dve uri prej, a na mečkanje naj počaka v topli vodi, saj nam jo bo sicer zopet zagodel mrzel škrob, ki bo poskrbel, da krompir ne bo preveč dober.
Preberite še: Jajčne lupine niso za v smeti. Preverite, zakaj!

Fotografija: Getty Images
Vir: Msn
Datum Objave: 19.12.2018 ob 09:12

Več iz te teme:

krompirpire

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.