Odprta Kuhinja

Sedem zanimivosti o hrani, ki vas bodo šokirale

Odpri galerijo
A+   A-
Kdo bi si mislil, kajne?



O hrani se veliko piše, kulinarika cveti, vsak dan pa se trudimo kuhati in jesti boljše, okusnejše in bolj zdravo. In čeprav bi si človek mislil, da smo o hrani prebrali že vse, nas vsake toliko preseneti kakšno dejstvo, ki nas dobesedno vrže s stola, če se malce pošalimo.

Se spomnite, ko smo pisali o paprikah, pa o dodatkih v hrani, za katere si ne bi mislili, da jih jemo na dnevni ravni? Danes dodajamo še nekaj takšnih, ob katerih boste debelo pogledali.

Koruzni storž ima vedno sodo število vrst


Čeprav bi si mislili, da se v naravi stvari dogajajo naključno, vas bo presenetilo, da ima koruzni storž, ne glede na velikost, vedno sodo število vrst koruznih zrn. Običajno jih boste našteli šestnajst.

Pleskavica v hitrih restavracijah


To, da meso iz hitrih restavracij ni ravno zdravo, verjetno že veste, ne bi pa si mislili, da ena pleskavica lahko vsebuje meso kar tisočih različnih krav! A kot piše Washington Post, gre za dejstvo, ki je posledica masovne pridelave in predelave mesa za hitre restavracije.

Iz arašidovega masla lahko nastanejo diamanti


Vse na tem svetu sestoji iz atomov različnih kemijskih elementov. Ker je arašidovo maslo bogato z ogljikom, so se nemški znanstveniki domislili, da ga spremenijo v diamante. Čisto običajnemu arašidovemu maslu so odvzeli kisik, dodali visok pritisk in nastalo je drago kamenje.

Sadni žele bonboni


Ste vedeli, da so sadni želejčki prekriti z voskom, ki je enak tistemu, s katerim vam prekrijejo avto po pranju v avtopralnici? Gre za (sicer užiten)  vosek karnuba, ki daje sijaj in preprečuje lepljenje.

Sladoledno lučko si je izmislil enajstletnik


Bi si mislili, da si je tako genialno sladkarijo izmislil otrok? Seveda! Sladoledna lučka je nastala po nesreči, ko je enajstletni Frank Epperson čez noč na dvorišču pozabil svoj sok, v katerem je bila žlica. Zjutraj je bila pijača zamrznjena, Frank pa jo je vseeno poskusil zaužiti. Ko je ugotovil, da je v resnici precej okusna, je pričel svojo specialiteto prodajati na bližnji plaži, kasneje pa iz nje ustvaril velik posel.

Gojen losos ni rožnat


Losos je znan po svoji lepi rožnati barvi, a žal naj vam povemo, da ribe, gojene v velikih ribogojnicah, niso takšne barve. Ker živijo v umetno ustvarjenih razmerah, je meso drugačne barve, zato ga kasneje obarvajo rožnato.

Vasabi pasta je velikokrat le obarvan hren


Imate radi sushi? Potem ste gotovo že okusili zeleni vasabi, pasto, ki začini ribjo jed. A ker je vasabi izjemno draga sestavina, vas ne bo presenetil podatek, da je kar 99 odstotkov prodanega vasabija v Ameriki ponarejenega. Namesto pravega vasabija, je pasta narejena iz običajnega hrena.

Fotografija: Getty Images
Vir: Insider
Preberite še: Kako najučinkoviteje očistiti steklokeramično kuhalno ploščo
Datum Objave: 11.4.2019 ob 09:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj