Odprta Kuhinja

Sladke in sočne fige za vse poletje

Odpri galerijo
A+   A-
Fige so odličen sadež poletja, so sladke in sočne ter hranljive: z njimi na hitro potešimo najhujšo lakoto, ko jih nabiramo, pa pazimo, da so res povsem zrele.



Na poletnih potepanjih ob morju pogosto naletimo na nasade fig ali posamezne grme oziroma drevesa, s katerih se vabljivo dobrikajo sočni, sladki in raznobarvni plodovi. Ker fige rastejo tudi divje, samoniklo, ne bo nič narobe, če si kje ob poti privoščimo nekaj sadežev. Seveda jih gojimo tudi na celini, ampak nekako nam bolj teknejo v obmorskih krajih, od koder so tudi doma. Kot divji grmi namreč rastejo vse od Sredozemlja do Indije, kot kulturno rastlino pa jih gojijo tudi na drugih tropskih in subtropskih območjih.

Fige ali smokve imajo hruškasto obliko, zelena barva plodov pa ne pomeni, da še niso zreli. Poznamo namreč sorte različnih barv, od svetlozelene do temnovijolične, samo v Sloveniji jih uspeva več kot dvajset. Zorijo julija in septembra, zrelost pa preverimo na več načinov. Najprej po videzu, biti mora rahlo uvela, ne prav čvrsta, na otip je mehka in ima sortno značilno barvo. Če odtrgamo pecelj in se iz ranice pocedi bel mleček, plod še ni zrel.

Fige veljajo za izjemno zdravo in okusno sadje, ki je najboljše, če ga uživamo svežega, ravno nabranega. Fino je, da fige za zdravo rast ne potrebujejo intenzivne nege in škropljenja, zato jih lahko brez skrbi uživamo tudi neposredno z drevesa, kar neoprane. Sadež prepolovimo in ga pojemo neolupljenega. No, nekateri jih lupijo, saj jih moti občutek pekočine, ki ga v ustih utegne pustiti lupina oziroma koža.

Pri preobilici pridelka lahko fige tako ali drugače predelamo in shranimo za ozimnico. Okusni so marmelade in džemi, lahko skuhamo kompot ali cele plodove zamrznemo. Seveda ne pozabimo na suhe fige, ki so odličen vir energije v zimskih dneh, saj so bogate z vitamini in minerali.

Plodove zmeraj nabiramo povsem zrele: ko jih enkrat utrgamo, ne bodo več zoreli. Še posebno zreli naj bodo tisti, ki jih namenimo za predelavo ali sušenje. Sploh za sušenje jih pustimo na drevesu malce dlje, da začnejo izgubljati vodo, kar bomo opazili po tem, da postajajo vse bolj uveli in se koža začne gubati.

Fige lahko tudi kupimo, v trgovini ali na tržnici, še najbolje pa bo, če se ponje odpravimo neposredno h kmetu. Tam bomo bržkone dosegli nižjo ceno, pa še vedeli bomo, kaj jemo.
Poizkusite še: Skutne kocke z malinami in timijanom

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 31.7.2018 ob 06:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: