Odprta Kuhinja

Ta rastlina, ki raste pred vašim pragom, bi morala biti januarja obvezno na vsakem krožniku

Marjetico si privoščite kot regrat. (Foto: mejnak/Shutterstock)
Odpri galerijo
A+   A-
Če opazite, da v tem času na travniku cveti marjetica, naj vas to ne preseneti. Naberite jo kot regrat in si jo privoščite za svoje zdravje.

Navadna marjetica, Bellis perennis, je ena od rastlin, ki jih shranjujem. Ta zgodba je iz moje shrambe: tako veliko rastlin imam med shranki v kleti in vam bi jih rada vse predstavila, saj so dragocene in jih v svoje letošnje nabiranje lahko vključite tudi vi. Med rastlinami, ki zasedajo majhne posodice, je marjetica. Njene popke sem nabrala prejšnjo pomlad, ko je bila na vrhuncu cvetenja. Ker so majhni, jih je le za kakšno posodico ali dve. Veliko več hranim popkov ivanjščice, regrata, čemaža, maslenic ...

Uporaba

Navadna marjetica bi morala biti januarja obvezno zelišče na vsakem krožniku. Njeno vztrajno cvetenje sredi zime in v težkih razmerah zame ni naključje ali igra narave, ampak znak, da nam v vsakem letnem času narava ponuja najboljša hranila tik pred našim pragom. Marjetico lahko naberemo kot regrat. Uporabimo liste in cvetove. Lahko pa uživamo tudi njene okrasne sorodnice, na primer Bellis perennis 'Galaxy red', le da moramo paziti, da so gojene na ekološki način.

Miti in legende

Pravijo, da njeno ime izvira iz starodavne legende o tem, da so cvetovi nastali iz Marijinih solz ob begu v Egipt, včasih pa obarvani rožnato predstavljajo odtis njene krvi. Drugo izmed ljudskih verovanj pravi, da socvetja marjetice, nabrana 24. junija, na praznik Janeza Krstnika, točno opoldne, prinašajo srečo in dobro kupčijo. Ponekod so bili posebej pozorni na prve tri spomladanske marjetice, ki naj bi varovale pred vročičnimi stanji in zobobolom.

Preberite tudi: Če nimate primernega prostora za shranjevanje česna, lahko naredite to

Datum Objave: 17.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

marjeticadivje rastlinenabiralništvo

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.