Odprta Kuhinja

Tako bi morali v resnici shranjevati deske za rezanje

brizmaker/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Brez dobre podlage v kuhinji ne gre. Če pri roki nimamo rezalne deske, smo skoraj tako bosi, kot če imamo nenabrušen nož.


Rezalne deske so osnovna oprema vsakega seta kuhinjskih pripomočkov, pa najsi bodo narejene iz lesa, plastike ali drugih materialov. O tem, katera izbira je sicer najboljša, kar se tiče vzdrževanja njihove higienske neoporečnosti, smo sicer že pisali. Ugotovili smo, da les kar najbolj uspešno preprečuje razvoj bakterij v razpokah in zarezah, ki jih je povzročilo noževo rezilo.

Seveda moramo za deske ustrezno skrbeti. Spiranje z vodo po vsaki uporabi je obvezno, vsake toliko pa jim velja privoščiti tudi globinsko čiščenje: tega smo podrobneje opisali tukaj. Saj veste, naravna čistilna sredstva imajo lahko velik učinek in tudi pri rezalnih deskah ni nič drugače.

Dostop zraka z obeh strani


K dolgoživosti rezalnih desk pa bomo pripomogli tudi z ustreznim shranjevanjem. Že res, da jih navadno pač položimo tja, kjer je dovolj prostora, zato se pogosto se znajdejo ležeče v predalih ali na policah kuhinjskih omaric. A v resnici bi jih morali odlagati drugače. Zavoljo dostopa zraka in preprečevanja zatohlosti ter plesni.

Po higienskih pravilih bi bilo torej optimalno, da deske shranjujemo postavljene pravokotno na podlago, in sicer tako, da zrak do njih lahko dostopa z obeh strani ploskev. Ko desko torej operemo, jo lahko naslonimo ob steno pri kuhinjskem pultu ali pa na stranico kuhinjske omarice. Če je slednja odprtega tipa, še toliko bolje.
Preberite še: Hitra lazanja, ki jo pripravite kar na štedilniku

Fotografija: brizmaker/Getty Images
Datum Objave: 6.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

lesena deskarezalna deska

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja