Odprta Kuhinja

Tako dolgo bo šunka po praznikih počakala v hladilniku

bernjuer/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Praznovanje je za nami, poleg prijetnih spominov na druženje z najbližjimi pa so nam ostali tudi ostanki velikonočne pojedine.


Prazniki so bili nekoč precejšen kontrast vsakodnevnemu jedilniku. Marsikje se je le na praznične dni na mizi znašlo meso, tudi slaščice so bile namenjene posebnim priložnostim. Seveda je za veliko noč miza danes občutno bolj obložena, kadar k njej povabimo goste, pa je strah, da bi bilo česa premalo, še večji. Ravno z mislijo, da kdo od nas ne bi odšel lačen, navadno s količinami pretiravamo in tako po končanem praznovanju v hladilniku ostanejo presežki živil, ki jih nismo pojedli. V teh dneh je tako marsikomu ostala šunka in preverili smo, koliko dni lahko počaka, preden se pokvari.

Največjo nevarnost za zastrupitve s hrano že pregovorno nosijo jajca in meso. Ker ravno tega na veliko noč pojemo na pretek, zato velja biti še posebej previden. Koliko časa na mizi in v hladilniku počakajo pirhi, preverite tukaj, z vprašanji glede roka trajanja šunke pa smo se ponovno obrnili na Neli Selan, izkušeno predavateljico na BIC Ljubljana.

Kos sveže ali kuhane bo užiten do 5 dni, pravi, medtem ko bo sušena držala do enega tedna. Če je mesnina rezana na rezine, se doba precej skrajša in jo je potrebno pojesti v najmanj treh dneh, odgovarja Selanova. V vsakem primeru je priporočeno, da meso zaužijemo v čim krajšem času, in če se le da, ne čakamo predolgo.

Pozornost na vonj, videz in otip


Strokovnjakinja pa priporoča tudi, da se ravnamo ne le po koledarju temveč tudi svojih čutilih. Če opazimo, da šunka oddaja čuden vonj, jo raje zavrzimo. Če zaznamo kiselkaste note, se je gotovo pokvarila, pozorni moramo biti tudi na barvo in teksturo. Če šunka ni več rožnata, temveč je opaziti sive ali zelene barve, smo njen rok trajanja najverjetneje zamudili. Če je na otip ali videz sluzasta ali lepljiva, pa so si jo verjetno že privoščile bakterije. Skratka, če po vonju, videzu ali na otip ni takšna, kot je bila ob velikonočnem zajtrku, je raje ne uživajmo.

Če imate v hladilniku ostanke šunke, ki so še vedno užitni, tako priporočamo, da jih čim prej porabite. Neli nam je postregla z nekaj idejami, kako velikonočno mesnino lahko recikliramo. Z dodatkom sesekljane šunke lahko na primer pripravimo krompirjeve ocvrtke, sirov namaz, kruhove cmoke, solate in še kaj. Prilegla se bo tudi kuhana v raznih enolončnicah, lahko pa jo tudi popečemo, dodamo v rižote, pomešamo v milansko omako in tako naprej.

Če pa smo se je v preteklih dneh tako najedli, da si je v prihodnjih nekaj obrokih res ne želimo, šunko lahko tudi zamrznemo. V zamrzovalniku nas lahko počaka od dveh do treh mesecev.
Preberite še: Toliko časa zdržijo pirhi na mizi in v hladilniku

Fotografija: bernjuer/Getty Images
Datum Objave: 12.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

šunkavelika noč

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.