Odprta Kuhinja

Tako preprosto rešite sladkor, ki se je sprijel v kepe

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Tudi če se ne štejete za sladkosnede, imate v shrambi gotovo shranjeno vsaj eno vrečko sladkorja.


Čeprav ne velja za zdravega, sladkor štejemo med osnovna živila, ki se najdejo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Uporabljamo ga pri peki, dodajamo pa ga tudi v slane jedi. Če ne drugega, si od časa do časa privoščimo kakšno žličko v skodelici kave. Vsekakor pa ga imamo vedno nekje pri roki. Če ne pečemo ravno pogosto, vrečke sladkorja trajajo kar dolgo, preden jih izpraznimo, zato obstaja velika verjetnost, da se bodo drobni kristali med seboj strdili.

Sladkor se strdi kaj hitro po tem, ko odpremo njegovo embalažo. Sploh rjavi, ki se zaradi dodatka melase še toliko prej zlepi skupaj. Doziranje po žličkah tako postane težje in zdi se, da v tem primeru ne poznamo preproste rešitve, ki bi kristale vrnila v prvotno stanje.

Trik s pomarančo


No, na srečo smo tudi za to kuhinjsko zagato našli rešitev med brskanjem po spletu in ugotovili, da je smešno preprosta. Ker je hladna polovica leta čas, ko imamo doma na zalogi pomaranče, bi lahko rekli celo, da je tudi sezonska. Skratka, zlepljen sladkor bomo v eni potezi odrešili s pomarančnim olupkom. Predvidevamo, da ste že precej radovedni, kako je to mogoče.

Ko odpremo vrečko sladkorja, kristale izpostavimo zraku, vlaga, ki jo vsebuje melasa, pa tako izhlapi. Sladkor se zlepi skupaj, vlage pa mu ne moremo vrniti tako, da bi ga poškropili z vodo, saj bi se kristali na ta način stopili. Lahko pa dobro operemo pomarančo in jo olupimo. Olupek, ki se ga ne smejo več držati koščki sočnega sadeža, nato položimo v vrečko ali posodo s sladkorjem. Zatesnimo in pustimo čez noč. Sladkor bo tako zopet postal vlažen in olupek lahko odstranimo, kristale pa le dodobra pretresemo. Zopet ga bomo lahko zajemali z žlico in lahkotno posuli po slaščicah.
In ko smo ravno pri olupkih ... Ste že prebrali, kaj morate nujno storiti, preden v smeti vržete bananinega?

Fotografija: bhofack2/Getty Images
Datum Objave: 28.1.2022 ob 07:01

Več iz te teme:

sladkorpomarančeolupektrikmelasapomarančna lupina

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.