Odprta Kuhinja

Te gobe lahko vzgojimo kar doma

Odpri galerijo
A+   A-
Za začetnike so najprimernejši kompleti, trenutno najbolj priljubljeni so šitake in bukovi ostrigarji; prve obiramo že po dveh tednih.


Pred desetletji so pri nas v različnih dovolj vlažnih in temnih prostorih kot gobe po dežju vznikale gojilnice šampinjonov. Potem se je gojenje gob malo umaknilo, dokler ni v zadnjem obdobju doživelo novega razcveta. A zdaj v ospredju niso šampinjoni, temveč na prvi tir stopajo druge vrste, v Sloveniji pa imamo vse več prostorov, v katerih rastejo novodobne vrste gojenih gob. Hkrati postajajo vse bolj priljubljeni kompleti za gojenje doma. Z vprašanji o tem, kako se lahko ljubiteljsko lotimo gojenja gob, smo se obrnili na Gobnjak.

Kompleti za gojenje gob


V Gobnjaku v ljubljanski Rožni dolini se ukvarjajo z urbanim gobarjenjem, poleg tega prodajajo komplete za gojenje gob doma, hkrati pa prirejajo različne delavnice, na katerih si lahko ogledamo gojilnico ter se naučimo priprave, sterilizacije substrata in podobnih trikov. A če smo res začetnik, je najbolj logično, da sežemo po že pripravljenem kompletu za gojenje gob.

»Kompleti so substrati na bazi žagovine, preraščeni z glivnim micelijem in pripravljeni, da iz njih poženejo gobe. Da iz njih dobimo čim boljši pridelek, jim moramo zagotoviti primerno temperaturo, dovolj vlage in svežega zraka,« uvodoma pojasnijo v Gobnjaku in dodajo, da so trenutno najbolj priljubljeni kompleti za gojenje šitak, bukovih ostrigarjev in resastega bradovca: »Po prejemu kompleta lahko prve gobe nabiramo že po dveh tednih, pričakujemo pa lahko do 1,5 kilograma gob v treh do petih zaporednih obrodih.« Gobe obiramo, ko se rob klobukov poravna.

Zelo priljubljene so šitake. (Foto: arhiv Gobnjaka)
Zelo priljubljene so šitake. (Foto: arhiv Gobnjaka)

Kaj lahko storimo, če doma nimamo prostora s primerno temperaturo, vlago in zračnostjo?


Primerno okolje, pojasnijo v Gobnjaku, »v dnevnem prostoru najlažje ustvarimo z večjo prozorno škatlo ali zabojem, ne nazadnje tudi prozorno vrečo, v katero na dno namestimo plitvo posodo ali pladenj z vodo oziroma še bolje – pladenj z namočenim perilom ali glinenimi kroglicami, ki bo oddajal vlago, škatla oziroma vreča pa jo bo zadrževala. Vlažnost lahko pomagamo vzdrževati tudi s pršilko z vodo, s katero večkrat na dan oziroma po potrebi pršimo po notranjosti škatle ali vreče.«

In še nekaj je pomembno: »Ko gobe postanejo opazne s prostim očesom, pazimo, da ne pršimo direktno po njih, ker ni dobro, da se na njih stalno zadržuje voda, saj lahko na teh mestih nastane bakterijska okužba.«

Hkrati moramo večkrat na dan zamenjati notranji zrak – to lahko storimo, če škatlo oziroma zaboj prepihamo s pahljačo ali podobnim predmetom.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: dobra kosila od ponedeljka do petka

Naslovna fotografija: Wako Megumi/Getty Images
Datum Objave: 13.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

gobešitakegojenje gob

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.