Odprta Kuhinja

Ti gospodinjski aparati porabijo največ električne energije

Ildar Abulkhanov/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Novice o podražitvah se kar vrstijo, zato velja preveriti, katere naprave v naših kuhinjah najbolj prispevajo k visoki položnici za elektriko.


V teh dneh veliko beremo o globalni rasti cen energentov, posledica katerih so tudi vse višji stroški elektrike. Ker velik del porabe predstavlja ravno uporaba gospodinjskih aparatov, danes pišemo o tem, kateri je potrošijo največ. Seveda pa dodajamo tudi preproste nasvete, kako porabo nekoliko zmanjšati.

Hladilna in zamrzovalna skrinja


Po podatkih portala Country Living zamrzovalnik in hladilnik v povprečju predstavljata kar 12 odstotkov mesečne porabe električne energije v gospodinjstvu. Verjetno ste mnenja, da na to dejstvo nimate vpliva, a v resnici lahko s pravilnim ravnanjem poskrbite, da hladilni blok ne bo razlog presežnih stroškov. Slednjim se izognete tako, da hladilnika ne založite preveč, saj bo prenatrpan porabil več energije. Prav tako je pomembno, da ga redno odmrzujete. Le šest milimetrov ledu na zadnjem delu hladilne omare namreč lahko botruje kar 10 odstotni izgubi energije.

Pečica


Takoj za hladilnimi napravami pa je največja porabnica pečica. Seveda vas ne nagovarjamo, da prenehate s peko, pomembno pa je, da to počnete v čisti pečici. Delovanje umazane pečice vas namreč lahko na leto stane tudi nekaj deset evrov, ki bi jih sicer lahko porabili za sestavine svojih najljubših sladic. Če ravno kupujete novo, pa vam bo verjetno zelo prav prišlo tudi dejstvo, da izbira novejših modelov pomeni tudi do 40 odstotkov manjšo porabo električne energije.
Priporočamo: To je najboljši način za čiščenje pečice brez kemikalij in agresivnih detergentov

Električna plošča


Električna plošča je v kontekstu štedilnikov finančno najbolj obremenilna, saj potrebuje kar nekaj časa, da se segreje. V nasprotju s plinom ali indukcijo, ki loncem nemudoma nudita vročino, počasno segrevanje pomeni dodaten strošek. Vseeno pa smo lahko pri uporabi plošče ekonomični, kolikor je to mogoče. To storimo tako, da lonce segrevamo na centrih štedilnika, ki so primernega premera za določen lonec. Vsebina v majhne kozice se namreč ne bo segrela hitreje, če jo postavimo na večji premer plošče. Le po nepotrebnem bomo porabljali elektriko.

Napa


Težko si predstavljamo kuhanje, ne da bi pri tem prižgali napo, a tudi ta naprava porabi kar lepo količino električne energije. Strokovnjakinja Claire Horne za zgoraj omenjeni portal svetuje, da napo prižgemo ob pričetku kuhanja in jo pustimo prižgano od 5 do 10 minut po kuhanju. To je dovolj, da z njo efektivno prezračimo stanovanje, ne da bi delovala v prazno.

Grelec vode


Na petem mestu pa se je znašel grelec za vodo. Seveda se strinjamo, da je nadvse priročen za hitro pripravo čaja, svetujemo pa, da ga napolnite le s tolikšno količino vode, kot je nameravate porabiti. Tako ne boste po nepotrebnem obremenjevali položnice za elektriko, prav tako je pametno, da grelec, ko ga ne uporabljate, izklopite iz električne vtičnice. Tudi tako boste prihranili nekaj evrov letno.
Preberite še: TOP 3 triki s pomivalnim strojem, ki so nam spremenili življenje

Fotografija: Ildar Abulkhanov/Getty Images
Datum Objave: 5.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

pečicahladilniknapagrelnik za vodoelektrična energijaporaba

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.