To bi morali narediti z bananinim olupkom, preden ga vržemo v smeti
Odpri galerijo
A+ A-
Tole bo ponovno eden tistih nasvetov, ob katerem boste nagrbančili čelo. Preberite, kakšno vlogo ima lahko banani olupek.
Na Odprti kuhinji že od samega začetka spodbujamo čim bolj premišljeno ravnanje z živili, da bi jih čim manj zavrgli in več reciklirali. Tako smo se naučili, kam s starim kruhom, kaj storiti s kavno usedlino in celo krompirjevimi olupki. No, tudi danes se bomo osredotočili na del živila, ki smo ga sicer vajeni vreči v smeti, nemudoma, ko ga olupimo. Govorimo o bananinih olupkih in triku, ob katerem boste malce debelo pogledali.
Kalij je glavna sestavina loščil za čevlje
Če gre verjetni znanstveni razlagi, mešanica kalija in naravno prisotnih olj v bananinem olupku nahrani usnje in učinkuje na način kot kupljena loščila. Ob tem pa seveda prihranimo denar, s katerim bi pripomoček kupili. Prav tako si prihranimo kar nekaj umazanije in dodatnih odpadkov, saj bi loščilo nanesli na papirnato brisačko ali kos tkanine, v našem primeru pa bomo čevlje zloščili kar z olupkom.
No, seveda vas zagotovo skrbi, kaj se bo zgodilo z ostanki banane, ki se držijo olupka. Članek na portalu The Kitchen svetuje, da se jim bomo izognili, če uporabimo olupke manj zrelih banan. V tem primeru naj na čevljih ne bi ostalo prav nič sladke umazanije, usnje pa naj bi sijalo kot novo. Boste naredili preskus? Veseli bomo vašega odziva.
Preberite še: 3 znameniti recepti s starim kruhom, ki jih vsi obožujejo
Fotografija: FotoCuisinette/Getty Images
Datum Objave: 25.1.2022 ob 07:01