Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj je ob štedilnik dobro postaviti skodelico kisa

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Da je kis v kuhinji vsestransko uporaben, nam ni treba posebej razlagati. Verjetno pa vas zanima, zakaj naj bi ga hranili v posodici ob štedilniku?Če v kuhinjo vstopi nekdo, ki pohvali, kako v njej lepo diši, smo zelo zadovoljni. Malce manj pa, če se namesto pohvale pojavi vprašanje, češ, od kod ta čudni vonj. Pri kuhanju se vonjavam, ki se vijejo po stanovanju, pač težko izognemo, pa najsi bodo prijetne ali ne. Lahko pa jih omilimo in pri tem procesu nam bo v veliko pomoč alkoholni kis.

Pred časom smo že pisali o tem, kako se znebiti neprijetnih vonjav po cvrtju. Zelo nas je presenetilo, koliko vas je bilo takšnih, ki ste iskali rešitev ravno za to težavo. Kaj smo svetovali, lahko preberete tukaj, danes pa dodajamo še en trik, ki vam bo pomagal v takšnih situacijah.

Kis lahko vonj prežene na tri načine


Če imamo možnost, je najbolje, da kuhamo ob odprtem oknu, hkrati pa imamo vklopljeno napo. Zrak bo tako krožil in arome, ki se vijejo iz loncev, se bodo preprosto razkadile. Če pa te možnosti nimamo, lahko posežemo po kisu. Ocetna kislina v njem namreč nevtralizira neprijetne vonjave. Da slednje polovimo, še preden se razširijo po prostoru, ga moramo pristaviti čim bližje viru. Uporabimo beli destiliran kis, ki je v boju z molekulami v zraku najbolj učinkovit. Natočimo ga v plitek krožnik ali skodelico in postavimo v neposredno bližino štedilnika.

Če so vonjave zares intenzivne, pa kis lahko pretočimo tudi v razpršilko in ga v njej zmešamo z vodo v razmerju ena proti ena. Mešanico popršimo kar po prostoru in na ta način nevtraliziramo sledi, ki jih je v zraku pustilo kosilo.

In še ena možnost obstaja, če je vonj po kuhanju zelo intenziven. Kis lahko tudi zavrete. Ko zaključite s pripravo jedi, na štedilnik postavite lonec, v njem zmešajte enako mešanico kot v razpršilki in prižgite ogenj, dokler tekočina ne začne brbotati.
Preberite še: Kako se po cvrtju znebiti nadležnega vonja v stanovanju

Fotografija: Michelle Lee Photography/Getty Images
Datum Objave: 27.9.2021 ob 07:09

Več iz te teme:

kisvonjdestilirani kis

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.