Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj na družbenih omrežjih vsi v omake z mesom mešajo mleko

Fotografija: Alleko/getty Images
Odpri galerijo
A+   A-

Družbena omrežja se navdušujejo nad delovanjem kislin v mleku, ki zmehčajo teksturo zrezkov, vlaken.


Meso je pogosto glavni vir beljakovin v naših obrokih, pa naj gre za perutnino, govedino, svinjino ali divjačino. V vsakem primeru si želimo, da bi bila njegova tekstura mehka in čim bolj nežna, kar je v veliki večini odvisno od kakovosti mesa, njegove uležanosti in seveda načina priprave. Pri tej je treba upoštevati nekaj splošnih pravil, ki obidejo dejstvo, da ima meso mišična vlakna: močnejša ko so, bolj gumijasto je.

Mehčanja se v kuhinji lotevamo na različne načine. Gotovo si lahko v misli prikličete prizor, kako kuhar ali kuharica s posebnim gospodinjskim kladivom tolče po zrezkih. Mehkobo pridobimo z namakanjem mesa v olju, izjemno učinkovito pa je tudi dodajanje koruznega škroba ali sode bikarbone. Zelo priročna je tudi mlečna kislina. Ta nežno načenja mišična vlakna in tako učinkovito mehča meso, zato ni čudno, da mleko najdemo v mnogih mesnih receptih. Morda bi si mislili, da ga v omake dodajamo, da bi bile bolj kremaste. A v resnici deluje kot mehčalec. Mnogi Italijani ga s tem namenom dodajajo celo v bolonjsko omako.

Podobno delo opravi jogurt. Samo pomislite na nežno indijsko kormo: piščanec je vedno tako izjemno mehak. Tudi tu gre za učinke mlečne kisline. V mleku ali jogurtu bomo najpogosteje marinirali piščanca, sicer pa udelata tudi goveje meso. A slednje bomo po mariniranju navadno sprali, saj si močnejše arome govedine ne želimo omiliti z okusom po mlečnih izdelkih.

Skratka, če ste se kdaj spraševali, zakaj recepti velijo, da mesu dodajate mleko, jogurt, pinjenec in podobno, vam je odgovor zdaj znan. Mlečna kislina odkriva nove dimenzije mehkobe mesa in tako tudi ni čudno, da se na družbenih omrežjih v zadnjem času vrstijo recepti, ki smetano v omakah zamenjujejo z mlekom z mikro dodatkom moke. Enega izjemno preprostega, ki ga boste radi pripravljali, z vami delimo tudi mi.

@kharismapc_ Creamiest Garlic Chickenn simple banget cuma 15 menit jadii! Full resep tertulis di instagram @kharisma.pc . #chickenrecipe #lunchideas #recipes #cooking #foryoupage

Več iz te teme:

piščanecmleko

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.