Odprta Kuhinja

To naredite pred cvrenjem, da v stanovanju ne bo neprijetnega vonja

Foto: Sergio Yoneda/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Vonja svežih krofov se že zelo veselimo, malo manj pa zatohlega vonja po cvrenju, ki ostane za njimi.


Obožujemo krofe, miške ter flancate in doma jih cvremo z največjim veseljem. Nismo pa navdušeni nad vonjem, ki navda stanovanje ob tem početju. Lahko se zgodi, da prostor po prežganem olju zaudarja tudi po več dni. Dlje, kot traja, bolj je neprijeten. Zato nas je zanimalo, ali obstaja rešitev, da bi se mu letos izognili.

Manj širjenja neprijetnih vonjav obljubljajo moderni cvrtniki, a krofi se pogosto cvrejo kar v loncu na štedilniku. Sploh, če v prostoru ni dobro urejene ventilacije, imamo lahko kar nekaj dni težave z zatohlim vonjem po maščobi. Vonj naj bi bil sicer manj intenziven v dveh primerih. Če cvremo pri nižjih temperaturah in če izberemo čim bolj rafinirano olje. Kljub temu pa se mu težko popolnoma izognemo.

Improviziran prezračevalni sistem


Našli pa smo trik, ki naj bi dobro učinkoval proti vonju po mastnem. V trgovini ali lekarni kupite aktivno oglje v tabletah. To nase izjemno učinkovito vleče vonjave, zato ga najdemo v mnogih filtrih in prezračevalnih napravah. Pest tablet stresite v gazo in jo povežite v culo. Vse skupaj pa nato obesite nad lonec, kjer boste krofe cvrli. Tako boste sami naredili nekakšen improviziran prezračevalni sistem, ki bo nase vezal drobne kapljice maščobe, ki po zraku širijo neprijeten vonj.

Prav tako svetujemo, da vedno cvrete pri odprtem oknu, da zrak v prostoru kroži. Dodaten ukrep proti zatohlemu vonju pa je tudi ta, da po cvrenju vedno temeljito pobrišete vse kuhinjske površine blizu štedilnika. Med cvrčanjem v vročem olju maščoba namreč prši veliko dlje, kot bi si mislili: dalj časa, kot jo pustimo stati, bolj zatohel bo vonj v prostoru. Površin se torej vedno lotite s čistilom za razmaščevanje, odprite še kakšno dodatno okno in vonjave bodo kaj hitro izginile. Če bo vonj po olju kljub temu še vedno prisoten, pa si lahko pomagate tudi s temi dodatnimi triki.
Preberite še: Pri pustnem cvrenju nikar ne pozabite na ta pomemben korak

Fotografija: Sergio Yoneda/Getty Images

Datum Objave: 26.2.2022 ob 07:02

Več iz te teme:

cvrtjeoljevonj po crvtjuoglje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja