Odprta Kuhinja

To položite v predal hladilnika, da bo zelenjava zdržala dlje časa

Odpri galerijo
A+   A-
Gnitja seveda ne moremo popolnoma preprečiti, lahko pa si pomagamo, da bodo naše vitaminske dobrote dlje obstojne.


Ko le lahko, namesto v trgovino zavijemo na bližnjo tržnico. Tam namreč najraje nakupujemo lokalno sadje in zelenjavo. In ker je ne obiščemo vsak dan, imamo ob nakupu velike oči. A sadje in zelenjava ne zdržita prav dolgo in včasih se zgodi, da domov prinesemo preveč svežih dobrot, ki jih ne moremo pravočasno uporabiti v kuhinji. Pogled na ovenel kodrolistni ohrovt in solato v hladilniku nam seveda ni všeč, saj se trudimo zavreči čim manj živil. Zato smo za to težavo iskali rešitev. In jo tudi našli.

Pomagamo si s papirnatimi brisačkami


To seveda ne pomeni, da bosta zelenjava in sadje v hladilniku držala večno. Zagotovo pa bomo njuno življenjsko dobo s takšnim trikom podaljšali vsaj za nekaj dni. Ko dobrote s tržnice shranimo v hladilnik, te namreč spustijo nekaj tekočine. Ta se prične nabirati na dnu hladilnika, v njej pa se kaj hitro razvijejo bakterije, ki pospešijo gnitje. Na dno predalov v hladilniku zato vedno najprej položimo papirnate brisačke. Te bodo popile odvečno vlago in preprečile, da bi zelenjava počivala na njej.

Ob naši porabi papirnatih brisačk smo izračunali, da bo za v predale z zelenjavo in sadjem najbolje žrtvovati dva lističa vsakič, ko načnemo novo rolico. Tako ves čas skrbimo, da živila počivajo v dovolj suhem prostoru. Toplo priporočamo, da vsakih nekaj dni tudi vi zamenjate brisačke v hladilniku. Videli boste, da bodo ohrovt, radič, korenček in druge vitaminske dobrote obstojne dlje. Podoben trik pa velja tudi za shranjevanje svežih zelišč v hladilniku. Na tej povezavi si lahko preberete podroben postopek, kako sveže dišavnice pravilno shraniti, da bodo kar najdlje ostale sveže in aromatične.
Preberite še: Kako spomladi pregnati vrtne mravlje iz vaše kuhinje

Fotografija: Bogdan Kurylo/Getty Images
Datum Objave: 8.4.2022 ob 08:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: