Odprta Kuhinja

Top 5: Silvestrovo v zadnjem hipu

Top 5: Silvestrovo v zadnjem hipu (Foto: Andrei Lishakov/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
To so predlogi, ki lahko popestrijo najdaljši večer v letu – hrana in pijača seveda ne smeta manjkati: ampak lahkotna, zanimiva, inteligentna.

Božič je prej, je bolj družinski, bolj »kuharski«, in ko pridemo do silvestrovega, smo navadno že kar malo preobjedeni. In zato ne bomo rekli, da bo pet idej, ki vam jih predlagamo danes, prineslo pojedino, pogostitev, celo banket – tega si redko kdo še želi.

1. Ljudje so najpomembnejši.

Vse ideje, ne bomo tajili, smo dobili na predstavitvi tega, kako je, ko se srečata linija Deluxe in Vinoteka Lidla Slovenija, od tod podnaslov večera: Popolni par. Poučna reč, pa koristna tudi – še posebej lepo je to, da gre del denarja od prodaje izdelkov iz omenjene linije otrokom in mladostnikom, ki potrebujejo pomoč in podporo pri svojem razvoju ali zdravljenju različnih bolezni, letos bosta prispevek dobila centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) v Kamniku in Vipavi. Okrog dvesto tisoč evrov je že prišlo iz tega naslova različnim organizacijam v Sloveniji. In zato naj bo prva ideja tole: v silvestrskem večeru bodimo še posebej prijazni drug z drugim. In naj se drži še po novem letu.

Prijaznost in misel na druge ljudi naj bo prva sestavina za recept uspešnega praznovanja. Del denarja od prodajale linije Deluxe gre v dobrodelne namene. (Foto: Marko Delbello Ocepek)
Prijaznost in misel na druge ljudi naj bo prva sestavina za recept uspešnega praznovanja. Del denarja od prodajale linije Deluxe gre v dobrodelne namene. (Foto: Marko Delbello Ocepek)

2. Nostalgično in legendarno.

Bilo je obdobje, ko smo se norčevali iz grisinov, ovitih s pršutom, češ da so staromodni. A čudno: z bifejskih miz so pa vedno vsi zginili. In smo spoznali – v mesecu, ki nas vsak dan opominja na to, kako čas teče, so nostalgije zaželene. Zato kar korajžno: to naj bo del vašega silvestrskega večera, pa če je grisin ovit v kraški ali parmski pršut, lahko pa trenutno moderno angusovo bresaolo.

Nekaj nostalgičnega na silveastrovo je kot nekaj - modrega na poroki. (Foto: Peter Irman)
Nekaj nostalgičnega na silveastrovo je kot nekaj - modrega na poroki. (Foto: Peter Irman)

3. Kako z vinom?

Zaradi vrste hrane, ki nas pospremi v novo leto, nam ta čas zlasti prav prideta dve vrsti vina. Mehurčki, seveda. Resnejši pivci imajo raje izrazito suhe polnitve in pridelavo po klasični šampanjski metodi, široke ljudske množice, to vemo po podatkih o prodaji, pa uživajo v nekoliko slajših, polsuhih inačicah. Za lahkotnejše in bolj neformalne oblike pogostitev pa je dobro v tem času v hladilniku imeti tudi kako sveže belo vino: to bo pospremilo večino ribje ponudbe, piščanca, tudi zelenjavne jedi. Spomnimo: težko je čakati polnoč po prebogati večerji, bolj priporočamo lažje jedi. Na prireditvi Popolni par nas je navdušila hladna morska predjed, kot par pa sauvignonasse tajo s kmetije Šibav.

Sveže belo vino je dober par za lahkotnejše jedi, primernejše za dolg večer, ko čakamo novo leto. (Foto: Peter Irman)
Sveže belo vino je dober par za lahkotnejše jedi, primernejše za dolg večer, ko čakamo novo leto. (Foto: Peter Irman)

4. Surove delikatese.

Prav ta hladna morska predjed je dobra ilustracija tega, kako nam v tem času presenetljivo paše vrhunska surova hrana. V tem trenutku je v Sloveniji ni trgovine, ki ne bi ponujala slovitega tatarca, prve mesne silvestrove izbire. Več kot sicer kupimo tudi lososa in sicer dimljenega ali ga sami pripravimo mariniranega na način gravlax, privoščimo si kozarček ribjih iker. Precej pa so gostje prireditve pohvalili solato iz mariniranih rdečih kozic. Na krožniku jim je, ob lososu in kaviarju, delala še velika kapra in košček mehkega sira z belo plesnijo neufchatel. Priporčamo z nekaj kapljicami najboljšega oljčnega olja, kar jih je mogoče najti.

V tem času imamo največji apetit za delikatese, kot so tatarski biftek, dimljeni losos, ribje ikre... (Foto: Peter Irman)
V tem času imamo največji apetit za delikatese, kot so tatarski biftek, dimljeni losos, ribje ikre... (Foto: Peter Irman)

5. Hrana ali pijača kot darilo, ki ga prinesemo, ko smo na praznovanje povabljeni.

Dobra steklenica je vedno dobrodošla, pri čemer je treba izbrati tako, da je po meri gostitelja, ne nas samih. Številni računajo, da bodo to isto steklenico kar takoj odprli in je bodo tudi sami deležni, ampak uradni vinski bonton tega ne odobrava. Od sladkarij so v zadnjem času kot darilo zelo priljubljeni makroni: so ravno prav elegantni in lahkotni, še vedno nekaj posebnega, hkrati pa ne več tako dragi, da bi bili izven dosega povprečnega človeka. Za Lidlov pozdrav praznikom je zanimive oblikoval masterchefovec Karim Merdjadi: uporabil je rdeče vino malbec iz argentinske Mendose. Pa še za nekaj mu je prišlo prav vino in celo vinska trta: za sladko poslastico babo, namesto v rumu natopljeno s shirazom, potreseno s prahom iz trtnih listov, ter za nadev čokoladnih pralinejev.

Makroni so srednja vrednost med dostopnostjo in luksuzom, med lepim in uporabnim, med slastnim in ne preobilnim. (Foto: Karina Cunder Reščič)
Makroni so srednja vrednost med dostopnostjo in luksuzom, med lepim in uporabnim, med slastnim in ne preobilnim. (Foto: Karina Cunder Reščič)

image_alt
Kroglice s tuno in sirom čedar: tako dobre, da ne bodo na mizi le za silvestrovo (VIDEO)

Datum Objave: 30.12.2024 ob 08:12

Več iz te teme:

silvestrski prigrizkiLidl Deluxegrisinidelikatesemakroni

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.