Trik, kako preprosto preložimo razvaljano testo v pekač
Bolj jesensko je vreme, bolj vneto pečemo. Vse nižje temperature nas skoraj da ne silijo v kuhinjo in izjemno se že veselimo praznične sezone, ko bomo lahko poskusili tisoč in en nov recept. No, preizkušamo jih že sedaj, pa ne le receptov, temveč tudi trike, ki nam peko popestrijo, pohitrijo ali olajšajo.
Kar nekaj takšnih ste gotovo že zasledili na našem tiktoku ali instagramu in tokrat smo vam pokazali, kako sila enostavno preložimo testo s pulta v pekač. Saj veste, često se nam zgodi, da med procesom prelaganja kaj raztrgamo ali zlepimo, testo pa potem ponovno krpamo skupaj, bolj ali manj uspešno, seveda.
No, Yaska nam je tokrat pokazala, kako lahko to storimo popolnoma enostavno in se pri tem izognemo vsem kolobocijam, ki jih navadno pri prelaganju razvaljanega testa zganjamo, da bi se izognili luknjam. Proces je sila enostaven in bi ga zato morali poznati prav vsi. Vsak dan znova se učimo in današnji trik si res velja zapisati za uho.
Ko testo, pa naj bo to za pico, pito ali karkoli drugega, razvaljamo, imamo dve možnosti. Pomokanega lahko preprosto navijemo na valjar, ga z njegovo pomočjo prenesemo do pekača in nato le odvijemo nazaj. Druga možnost pa je ta, da razvaljano in pomokano testo zložimo. To storimo tako, da ga najprej prepolovimo in nato prepognjenega prepognemo še enkrat. Nato pa ga na pekaču le »razložimo« in vrnemo v prvotno stanje.
Pri obeh procesih moramo biti pazljivi, da je testo dodobra potreseno z moko, da se pri valjanju ali zlaganju ne zlepi skupaj. V tem primeru bi najbrž ponovno prišlo do zapletov.
Kako pa se vi lotevate prelaganja testa v pekač? Če imate kakšen svoj trik, bomo zelo veseli, da ga podelite z nami v komentarjih katerega od naših družbenih omrežij.
Ta trik vam bo zelo koristil za pripravi štajerske gibanice ali zavihanke. Recept za to dobroto najdete TUKAJ.