Odprta Kuhinja

Trik, kako v trgovini izberete jagode, ki bodo sveže dlje časa

Fotografija: Hanna Taniukevich/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Da je poletje blizu, lahko vemo tudi po tem, da so jagode, ki jih kupimo na tržnici ali v trgovini, dišeče in sladke.


Sezona jagod je tu in gotovo ste si že privoščili košarico tega dišečega in sočnega sadja. Tiste na vrtovih še niso zrele, v trgovini pa že lahko najdemo zelo okusne in sladke. A kupljene jagode navadno kaj hitro propadejo, če jih ne zaužijemo dovolj hitro. Čeravno jih hranimo v hladilniku, včasih celo košarico že čez noč napade plesen. Lahko kako preventivno ukrepamo?

Na družbenih omrežjih kroži video, ki trdi, da lahko. Pri izbiri košarice najprej seveda zaupamo svojim očem. Če so jagode videti sveže in čvrste, je to že dober znak, a žal še ne zagotovilo, da sadežev že jutri ne bo pokrivala plesen. A avtorica posnetka, ki ustvarja na profilu Naptown thrifts, dodaja še en kriterij, ki ga lahko preverimo, preden izberemo paket, ki ga bomo odnesli domov.

Jagode naj bi v trgovini obrnili na glavo in preverili, ali se katera izmed njih zalepi na spodnji del košarice. Če je tako, raje izberimo drugo košarico, saj pritrjene jagode na podlago pomenijo, da so že preveč zrele in so jim šteti ne le dnevi, temveč ure. Če pa je košarica čista in se jagode ne primejo nanjo, je prava izbira za nakup.

Je plesen na jagodah nevarna?


No, kljub temu, da moramo zgornji trik še malo bolj raziskati in preveriti, ali res deluje, upamo, da nam v prihodnjih dneh uspe izbrati jagode, ki so čim bolj sveže. Včasih pa se kljub natančnosti v trgovini zgodi, da jagode splesnijo. Navadno plesen najprej ovije eno, že čez kratek čas pa je zanič cela košarica. Pomembno je, da ko opazimo plesen, nemudoma ukrepamo. Plesnivo jagodo odstranimo iz košarice, prav tako tiste, ki so se je dotikale. Ostale pregledamo in speremo ter postavimo na s papirnato brisačko obloženo skledo oziroma krožnik.

Včasih pa v želji, da bi čim prej zaužili dišeče jagode, pozabimo na previdnost in plesen spregledamo. No, če je nismo zaznali z očmi, nas bodo nanjo prav gotovo opozorile naše brbončice. Plesnive jagode so namreč čudnega okusa, še bolj pa je alarmantna njena zdrizasta tekstura.

Če zaužijemo eno, nas še ne bo konec, seveda pa uživanje plesni ni priporočljivo. Refleks našega telesa nas bo najverjetneje pripravil do tega, da takšno jagodo izpljunemo, saj plesen vsebuje toksične snovi, ki lahko škodujejo našemu zdravju.
Preberite še: Jagodna torta z vaniljevim moussom (VIDEO)

Fotografija: Hanna Taniukevich/Getty Images
Datum Objave: 12.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

plesenjagodenakup jagod

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.