Odprta Kuhinja

Trik: Tako bo mleto meso med praženjem ostalo sočno

Odpri galerijo
A+   A-
Ko smo pregledovali, kaj ste klikali v zadnjem letu, se je pokazalo, da vas zelo zanima uporaba sode bikarbone.


Med vsemi članki, ki smo jih objavili na našem portalu, se je v sam vrh zavihtel tisti, v katerem smo pisali o tem, zakaj je ta vsestranski prašek koristen celo pri praženju mesa – kar je bila verjetno za večino bralcev čisto nova informacija.

Mleto meso lahko uporabimo v mnogih jedeh, glavnina receptov pa narekuje, da ga najprej prepražimo v ponvi: v poznem poletju nam prijajo polnjene paprike, dozorele paradižnike z vrta dodajamo v bolonjsko omako, pozimi se na meniju znajdejo čufti, lazanja, musaka ... Skratka: nekaj mletega mesa je vedno dobro imeti v zamrzovalniku, saj omogoča tako paleto jedi, da ni težko ugoditi jedcem.
Mogoče vas zanima: Če naredite to, bo soda bikarbona še bolj učinkovita

Kako se torej lotiti praženja, da bomo od tega mesa imeli kar največ


Ne želimo si, da bi bilo sredi večjih grudic, ki se sprimejo skupaj, še surovo, na kar največkrat odgovorimo tako, da ga pražimo skoraj do suhega, torej skoraj do trenutka, ko se spremeni v žaganje (in upamo, da bomo potem z omako poskrbeli za sočnost). Kako doseči, da bo meso privlačno karameliziralo in hkrati ostalo sočno? Pri praženju spusti vodo in se potem v njej počasi skuha, ne spraži. Običajno smo se te težave lotili tako, da smo meso pražili v več etapah, pa seveda, da ga nismo dajali v mrzlo ponev.

Nov nasvet je izvorno menda prišel z družabnega tiktoka in v hipu vzbudil planetarno zanimanje. Odgovor je v tem primeru v sodi bikarboni, ki jo vmešamo v mleto meso pred praženjem. Nasvet so uporabniki interneta večkrat preverili, naredi pa se takole, je obvel­jalo na koncu: kakih 15 minut preden bi meso začeli pražiti, vmešamo sodo bikarbono, in sicer manj kot četrt žličke na pol kilograma mesa.

Poenostavljeno: zaradi svoje kemijske strukture bo soda »zaklenila« vodo v meso, tako ga bo mogoče pražiti, da bo zares lepo porjavelo in ne zgolj posivelo, ostalo pa bo sočno. To drži. Hudič je v podrobnostih: kdor je s sodo pretiraval, je zaznal, da je vseeno spremenila okus mesa, pa tudi tekstura je postala drugačna, dasiravno ni bila gumijasta. Skratka: težka roka se tu ne bo obrestovala: nekaj malega sode bikarbone bo vašim čuftom koristilo, če se vam je usuje preveč, poročajo ljudje, pa bi utegnili razpadati, prav tako recimo pleskavice za hamburger.

Soda bikarbona in slaščice


Tudi obiskovalce našega portala je ta namig zelo zanimal. Mimogrede in presenetljivo: zelo malo zanimanja pa je bilo za članek o uporabi sode bikarbone pri peki slaščic, v katerem smo navajali, da za pravilno delovanje potrebuje dodatek nečesa kislega – pogosto namreč najdemo recepte, ki priporočajo sodo, vendar se ta, če ne reagira snovjo, ki je po svoji naravi kisla, razgrajuje in deluje drugače, predvsem zahteva visoko temperaturo in razpade na način, ki ne pripomore ravno k odličnosti naše sladice. Je pa res, da so v kemijskem smislu kisle tudi sestavine, ki jim tega ne bi pripisali, denimo med, ki bo tako povzročil, da bodo piškoti s sodo rahli, kot si želimo.

Nasovna fotografija: Angelika Heine/Getty Images
Preberite tudi: To je eden najbolj priljubljenih receptov na svetu, ki smo ga lani kuhali tudi pri nas
Datum Objave: 14.1.2022 ob 09:01

Več iz te teme:

mleto mesosoda bikarbonapraženje

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.