Valentinovo: šopek, ki bo bolj navdušil kot vsaka vrtnica (in druge slastne ideje)

Ker v naši mali kulinarični redakciji obožujemo romantiko, komaj čakamo, da v povezavi s hrano zapišemo besede, kot so srčki, ljubezen in zaljubljenost. Valentinovo 14. februarja in tudi bolj naše, torej slovensko gregorjevo, ki pride na vrsto 12. marca, sta odlična priložnost, da se poglobimo v to tematiko.
Radič
Ideja, ki jo je te dni podal eden od evropskih trgovcev z izbrano sezonsko zelenjavo, nam je izredno všeč. Kupce so spodbudili, da namesto vrtnic, ki niso ne sezonske ne užitne in jih zgolj v Angliji za valentinovo podarijo 220 milijonov, raje podarite radič. A ne katerega koli, ampak tistega prelepega, ki je po videzu bolj kot solati podoben živahnemu cvetju in mu pri nas rečemo solkanski radič ali regut, čez mejo pa mu v Italiji pravijo Rosa di Gorizia.

Piščanec za oženit
Med brskanjem po spletu smo naleteli še na eno, nekoliko starejšo, a vsekakor zanimivo jed, imenovano piščanec za oženit' (v originalu: Marry Me Chicken); gre za piščančje prsi brez kosti, pripravljene v smetanovi omaki, začinjeni s česnom, posušenimi paradižniki in timijanom. O izvoru te jedi, ki je v zadnjem obdobju postala kar malo viralna, kroži več razlag, ena denimo je, da je med snemanjem recepta snemalec poskusil tega finega piščanca in presenečeni kulinarični urednici, ki je skuhala to jed, vzkliknil nekako takole: "Pa saj bi te kar oženil, ker to je tako dobro!" Recept v video obliki vas čaka TUKAJ.

Rdeča torta
Verjetno najbolj znana jed, ki v Ameriki spremlja valentinovo, je torta rdeči žamet oziroma Red Velvet. Ta ni značilna le za praznik zaljubljencev, temveč jo v Ameriki pečejo tudi za božič. Kot pove že ime, se njeno bistvo skriva v živahno rdečem biskvitu, ki je obarvan z barvo za živila oziroma s prahom rdeče pese, če želimo bolj naraven okus. Protiutež tej živahni barvi je bela krema, pripravljena iz masla, sladkorja in vanilje, novejše različice pa omenjajo namaz iz kremnega sira, masla in sladkorja v prahu.

Slovenski gregorjevi ptički
Ker je pred vrati tudi slovenska različica zaljubljenega praznika, torej gregorjevo, omenimo še eno prikupno idejo, to so gregorjevi ptički. Zanje pripravimo mlečno kvašeno testo ter ga z malo spretnosti spremenimo v obliko malih, za manjšo kajzerico velikih kvašenih ptičkov. Recept v video obliki vas čaka TUKAJ.

Knjiga z zaljubljenimi zgodbami
Če vas je zamikalo raziskovanje ljubezenskih jedi, pa še to: ste že slišali za knjigo Afrodita, v kateri je pisateljica Isabel Allende prepletla zaljubljene zgodbe in preverjene recepte? Marsikaj lahko preberete v njej – tudi to, kateri so prepovedani sadeži, kaj vse velja za brutalni afrodiziak in kaj spada v poglavje ljubezenskih napitkov.
Priporočamo še: Domači čokoladni puding s smetano (VIDEO)