Odprta Kuhinja

Vaše nakupne odločitve vplivajo na (vašo) prihodnost

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Potrošniki s svojimi nakupnimi odločitvami vplivamo na lastno prihodnost in širše okolje.


Z nakupom kakovostnega mesa slovenskega porekla veste, kaj jeste, ter vplivate na prihodnost slovenskega podeželja in samooskrbe s hrano.

Zakaj je slovensko meso tako kakovostno


Slovenija se lahko pohvali z naravnimi danostmi in neokrnjeno naravo. Živina se še vedno pase na pašnikih, kmetje pa jo krmijo tudi z lastno krmo, ki jo nakosijo na svojih zemljiščih. Ekstenzivna živinoreja, ki ne obremenjuje okolja, je še dodaten dejavnik, ki vpliva na kakovost slovenskega mesa. Kratke lokalne poti prispevajo k nižji ravni stresa za živali ter na ta način prav tako pomembno vplivajo na kakovost in tudi svežino mesa. Če izberete slovensko meso, torej veste, kaj jeste.

ni podpisa
ni podpisa

Kupci usmerjamo trgovsko ponudbo


Kupci se pogosto ne zavedamo, kako pomembno vlogo imajo naše nakupne odločitve. Z nakupom lokalnih izdelkov vplivamo tako na lastno prihodnost kot na širše okolje. Naši nakupi usmerjajo ponudbo na trgovskih policah oziroma vplivajo na odločitev trgovcev o tem, kateri izdelki bodo v ponudbi. Pri nakupu mesa in mesnih izdelkov bodite zato pozorni na kakovost in poreklo mesa.

TV-voditelj David Urankar se je s Sparovim vodjo mesa in mesnin Urošem Čelebićem pogovarjal o tem, zakaj je tako pomembno, da uživamo meso slovenskega porekla. Oglejte si video:


Kupci vplivamo na prihodnost slovenskega podeželja in samooskrbe s hrano


V Sloveniji je v zadnjih letih očitno opazen trend upadanja malih in srednje velikih (družinskih) kmetij. Opuščanje kmetijstva in kmetijskih površin prinaša številne negativne posledice za slovensko podeželje in ne nazadnje tudi za nas, potrošnike. Med drugimi to vpliva na zmanjševanje pridelave hrane, povečanje prehranske odvisnosti Slovenije od drugih držav ter izgubo delovnih mest na podeželju. Kupci imamo pri tem pomembno vlogo.

Pri nakupu mesa dajmo zato prednost mesu slovenskega porekla ter prispevajmo k ohranjanju slovenskih kmetij in razvoju podeželja, ohranjanju stopnje samooskrbe z mesom in podprimo slovensko gospodarstvo.

ni podpisa
ni podpisa
Viri:


https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/kmetijstvo-in-razvoj-podezelja/zivinoreja-in-zivalski-proizvodi/

https://www.gov.si/teme/govedoreja-goveje-in-telecje-meso/

https://www.gov.si/teme/prasicereja/

https://www.gov.si/teme/perutninarstvo/

Kako izbrati kakovostno slovensko meso


Slovenci smo pravi mesojedci. Povprečen Slovenec letno zaužije 89 kg mesa, kar nas uvršča visoko nad svetovno povprečje.

Spar svojim kupcem zagotavlja ponudbo mesa slovenskega porekla, s tem pa tudi sledljivost ter svežino in kakovost mesa. Izbira mesa slovenskega porekla spodbuja živalim prijazno rejo (po standardu reje za živali) ter pripomore k skrbi za okolje, saj je zaradi krajšega transporta (in s tem nižjega ogljičnega odtisa) tudi bolj trajnostna izbira.

Vse meso na postrežnih oddelkih mesnic v trgovinah Spar v redni prodaji je preverjeno slovenskega porekla oziroma certificirano izbrane kakovosti. To potrjuje, da so živali vzrejene na slovenskih kmetijah, meso pa je v Sloveniji tudi predelano.

Ali ste vedeli, da lahko v Sparovi mesnici ob nakupu mesa slovenskega porekla preverite, s katere kmetije prihaja? Le skenirajte QR kodo, ki jo najdete na prodajnem mestu.

Odlično ponudbo slovenskega mesa si lahko ogledate tudi v Sparovem aktualnem letaku.

Kaj pomeni standard reje za živali


ni podpisa
ni podpisa
Standard reje za živali zagotavlja PPR – piščancem prijazno rejo (več prostora, svetlejši in bolj zračni hlevi, omogočen prost izhod in več gibanja).

Standard reje prašičev za Spar zagotavlja krmo brez GSO (gensko spremenjenih organizmov) in skupinsko rejo z izpustom na prosto.

Standard reje govedi za Spar pa zagotavlja obvezno pašo, več gibanja in okolje, ki omogoča naravno obnašanje živali, krmo brez GSO in naravno krmo brez sintetičnih dodatkov.

Naravnost od pridelovalca do vas


V Sparu si v okviru iniciative »To smo mi« prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. S projektom »Naravnost od pridelovalca«, ki ga uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji, kmetovalcem omogočajo pravičnejši odkup mesa, spodbujajo živalim prijazno rejo in tako pripomorejo k razvoju slovenskega podeželja. S tem omogočajo tudi krajše transportne poti, svojim kupcem pa zagotavljajo znano poreklo ter kakovostno in sveže meso.

Spoznajte enega izmed Sparovih dobaviteljev, družinsko kmetijo Mrak, kjer redijo ekološko govedo, ki ga prek Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge lahko kupimo tudi v izbranih trgovinah INTERSPAR.

Naročnik oglasne vsebine je SPAR Slovenija
Datum Objave: 3.4.2023 ob 09:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja