Odprta Kuhinja

Velika noč z Midva kuhava

Odpri galerijo
A+   A-
Kako je videti velikonočno obložena miza pri Midva kuhava?



Naše druženje se je začelo z vajino velikonočno torto pred nekaj leti in znova se navdušujemo nad vajino potratno torto. Povejta: kakšna je sploh
definicija torte? Kako tole ločujemo od potice?

SSKJ pravi, da je torta pecivo okrogle oblike, navadno iz več plasti biskvitnega testa, med katerimi je nadev. Potemtakem je tale potratna potica čistokrvna torta, le oblečena je v kvašeno testo. Je pa res, da ima torta dandanes bolj ohlapen pomen, saj poznamo tudi slane torte, pa tudi take iz plenic se najdejo.

ni podpisa
ni podpisa


Recept za prata mafine najdete tukaj.

Je pri klasični potici kaj, kar vama ostaja izziv, vaju kaj zanima, imate kake ambicije s tem kultnim prazničnim modelom?

Klasičnih potic sva se že konkretno najedla pri najinih babicah, zato naju niti ne vleče v njihovo izdelavo. Ko pa jih žal ne bova mogla več okusiti pri njih, bova midva prevzela štafeto peke klasičnih potic.

Kakšno "šunko" imata na mizi za veliko noč? Spoznali smo, da se pod tem kosom skriva marsikaj, ker pač povšno vse posplošujemo.

Najina šunka mora biti prava mesnata šunka iz enega kosa - nič naju ne razočara bolj, kot da celo razmesariva, pod maščobo in ostalim zdrizom pa se skriva le za pest mesa. Je pa najino velikonočno mizo krasilo tudi že pečeno pleče, premazano z medom.

Kaj je vajina največja velikonočna uspešnica vseh časov na blogu in kaj je
vajin osebni favorit?

Najbolj obiskani velikonočni dobroti na najinem blogu sta piškotna torta z Nutello in pehtranova torta, ki pa je tudi najin osebni favorit tega obdobja. Nora sva nanjo in kamorkoli jo prineseva, ljudje kar padejo dol od okusa.

ni podpisa
ni podpisa


Recept za potratno potico najdete tukaj.

Velikonočni zajtrk je ponavadi mega in "zdržimo" siti tam nekje do pete popoldne. Kaj bi predlagala za pol šesto zvečer, da nekoliko uravnovesimo kalorično bombo?

V takih večerih se midva pocrkljava z lahko zelenjavno enolončnico, v katero pade tudi kakšen žličnik.

Opozarjata, z velikimi črkami, da je treba pirhe takoj pojesti ali predelati. Kakšno je tehnološko primerno ravnanje s pirhi? Kako dolgo jih imamo lahko na mizi?

Midva predlagava, da jih nemudoma skrijemo v hladilnik, kjer lahko čakajo do enega tedna, na sobni temperaturi pa naj ne bodo dlje od enega dneva. Kuhana jajca so mikrobiološko manj obstojna od surovih, saj se pri kuhanju uniči zaščitni plašč, ki preprečuje vstop bakterij.

Ljubosumni smo. Cel prejšnji vikend smo barvali jajca, pa nam ravno roza ni nikakor uspela. Kaj je skrivnost vajinih pirhov?

Rožnata jajca so premazana s kupljeno barvo na osnovi želatine, ostali pirhi pa nosijo odtis svilenih kravat, v katere so bili med kuhanjem tesno zaviti. Kuhajo se pol ure, so pa dobra le za okras - barva, ki pronica skozi lupino jajca, namreč ni užitna.

ni podpisa
ni podpisa


Recept za vložena jajca najdete tukaj.

Tjaša, ste strokovnjakinja s področja živilstva: mislite, da se je treba umetnim barvam za pirhe, ki so iz dodatkov, E-jev, ki so sicer dovoljeni, izogibati, ali se lahko sprostimo?

Pirhi se okoli nas kotalijo le enkrat letno, zato meniva, da se v tem času ne bi smeli sekirati zaradi res majhnih količin dodatkov v barvah, ki jih tako zaužijemo. Če pa še vedno ne moremo mimo tega, se lahko barvanja lotimo na povsem naraven način - s čebulo, kurkumo, rdečim zeljem ali teranom.
Poglejte še: VIDEO z Mirjam Grilc: Kako oblikujemo potico

Fotografije: Midvakuhava.si
Datum Objave: 29.3.2018 ob 14:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: