Odprta Kuhinja

Vodič po funkcijah pečice: za hrustljav krompirček, sočen biskvit in mehko meso

Trike, ki se jih je vredno držati, je razkril zmagovalec Masterchef Slovenija, Luka Pangos. FOTO: nerudol/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tole je »plonk listek« po najpogostejših funkcijah pečice: s poljudno razlago, kaj počnejo, kdaj jih uporabimo in kakšna je njihova prednost.

Današnje pečice znajo skoraj vse, od počasnega dušenja mesa do hrustljave zapečenosti, a pod pogojem, da jim znamo povedati, kaj želimo od njih. Kako jih uporabljati tako, da bomo z njihovo pomočjo kuhali kot pravi Masterchefi, je v enem od svojih posnetkov razkril zmagovalec tega kulinaričnega izziva – Luka Pangos.

1. Klasično gretje: zgoraj in spodaj

»Tole je osnovna funkcija, s katero ne moremo nikoli zgrešiti, ker greje zgoraj in spodaj. Najbolj primerna je za enakomerno in stalno toploto, zato je odlična za počasno peko pri nižjih temperaturah in mokre jedi, kot je na primer biskvit,« je povedal.

Kdaj jo uporabimo:

  • pri tortah, biskvitih, poticah, kruhu, pitah, narastkih;
  • pri počasni peki mesa, kjer želimo mehko sredico in enakomerno barvo.

2. Ventilacijska peka

»Uporabimo jo, ko imamo v pečici več pladnjev hkrati in želimo enakomerno peko, saj enakomerno razpiha toploto po celi pečici. Ker dodatno izsuši površino hrane, prej pride do karamelizacije. Primerna je za pripravo piščanca s kožo ali pa za enakomerno pečene piškote,« razkriva in dodaja, da moramo biti pri tej funkciji pazljivi le na to, da je temperatura višja za 10 do 20 stopinj, zato jo moramo prilagoditi receptu.

Kdaj jo uporabimo:

  • ko imamo v pečici več pladnjev hkrati (piškoti, meringe, krekerji);
  • za pečeno zelenjavo, krompir, meso, ribe;
  • za peko zamrznjenih izdelkov (pomfrit, listnato testo).

Pečica je kot dober kuhinjski pomočnik, ki bo, če jo bomo pravilno vodili, z našo pomočjo delala čudeže. FOTO: djedzura/Getty Images
Pečica je kot dober kuhinjski pomočnik, ki bo, če jo bomo pravilno vodili, z našo pomočjo delala čudeže. FOTO: djedzura/Getty Images

3. Žar 

»Tale funkcija je primerna za trenutke, ko želimo peko hrane brez tega, da bi ogreli celo pečico, saj zgornje grelo dejansko dobi večjo moč. Odličen je za gratiniranje, finiširanje kože piščanca ali pa dodatno karamelizacijo pečenk, če želimo več barve.«

Kdaj ga uporabimo:

  • na koncu peke, da dobi jed barvo in teksturo;
  • za zapečeno površino na gratiniranih jedeh (lazanja, musaka, krompirjev gratin);
  • za popečene toaste, topljene sire ali hitro »zapeko« piščanca.

Številne pečice imajo tudi funkcijo žara z ventilatorjem, s katero še dodatno povečamo moč žara in poskrbimo za enakomerno zapekanje ter dodatno izsuševanje skorjice. »Jaz na tem programu spečem perutničke, ker se na tak način popolno zapečejo, ampak ne prepečejo,« je še povedal.

4. Spodnji grelec 

Ta funkcija je pogosto spregledana, a v resnici reši marsikatero pito, ki je zgoraj zapečena, spodaj pa surova. Toplota prihaja samo z dna, kar zagotavlja lepo, suho in hrustljavo dno.

Kdaj jo uporabimo:

  • za pite, pice, quiche, tart, kruh;
  • za ponovno pogrevanje jedi, ki jih ne želimo zapeči od zgoraj.

5. Ventilacija + zgornji/spodnji grelec 

To je »zlata sredina« sodobne peke, saj ventilator poskrbi, da se toplota enakomerno porazdeli, grelca pa dodata stabilno osnovno toploto. Rezultat so lepo zapečene jedi, ki ostanejo sočne in se ne presušijo.

Kdaj jo uporabimo:

  • za piščanca, svinjsko pečenko, ribe, rebra;
  • za pečeno zelenjavo, krompir, testeninske jedi v pečici (lazanja, makaroni s sirom).

Položaj pladnja je pomemben

Luka prav tako poudarja, da je za dobro peko pomembna tudi pozicija pladnja znotraj pečice. »Če so pladnji postavljeni bližje žaru, bo na hrani bolj intenzivna toplota, hitreje se bo zapekla, ampak tudi manj enakomerno, kar pomeni, da se lahko zažge. Dlje, kot so od žara postavljeni pladnji, počasneje bo hrana dobivala barvo, bo pa peka veliko bolj enakomerna,« je še povedal.

Datum Objave: 3.11.2025 ob 06:11

Več iz te teme:

luka pangosfunkcije pečicenastavitve pečicekako uporabljati pečico

Naročite se na e-novice:

Kaja Berlot
Kaja BerlotVestna ustvarjalka besedno začinjenih misli z zvezdicami, kuharica, ki recepte bere zgolj kot predloge, in strastna ljubiteljica solat v vseh mogočih (in nemogočih) kombinacijah. Če bi bila zelenjava, bi bila verjetno rukola – rahlo pikantna, polna karakterja in vedno zanimiva.