Odprta Kuhinja

Zadnji pozdrav poletju

A+   A-
Odlična Tjaša in Blaž (Midva kuhava) se še enkrat poklonita letnemu času, ki nam vsem prinese toliko veselja: v morskem duhu rešita še dve zadregi.Pomanjkljivo opremljenost na morju odpihnejo kolački v kavnih skodelicah, presežek kalorij pa krasni rezanci iz bučk, še vedno v morskem slogu, z rakci. Za konec še torta, te so njuna stalnica: brez moke, zato pa s sadežem, ki kraljuje v visokem poletju, ameriškimi borovnicami.

Za torto sta uporabila kokosovo moko in prav glede te smo zadnje čase kar malce zmedeni. Večinoma so na policah na voljo kosmiči, ki pa jih marsikdo enači z moko. Razjasnita nam ta problem.

Midva sva pri tem receptu uporabila grobo mleto kokosovo moko, kar so v bistvu kokosovi kosmiči oziroma nastrgan kokos. Pri podajanju sestavin v receptih slediva deklaracijam in skoraj vsi kosmiči na policah ždijo pod imenom kokosova moka. Tista prava, fino mleta kokosova moka je razmaščena in ima drugačne lastnosti kot grobo mleta, saj bolj vpija vodo in se pri peki drugače obnaša. Pri pripravi je zato ne moremo uporabiti v enaki količini kot grobo mleto. Pri tej torti bi bil takšen biskvit zelo suh in drobljiv, zato je uporaba grobo mlete kokosove moke oz. kosmičev obvezna.

Pri pripravi biskvita za vajino torto beljake zgolj srednje stepemo. Zakaj? Nekateri biskviti zahtevajo zelo čvrsto stepene beljake.

Po najinih izkušnjah je biskvit s kokosovo moko bolj sočen in rahlo lepljiv, če uporabiva srednje pretepene beljake. Če jih prebutava do konca, se običajno odločijo, da bodo naredili biskvit bolj suh in drobljiv.

Bi se pri kremi lahko izognili želatini? Maskarpone je včasih že dovolj čvrst, sploh če mu primešamo čokolado.

Tako je, z uporabo čokolade bi lahko želatino povsem izpustili, saj bi ohlajena dala kremi dovolj trdnosti. V najini torti bi se najbolje obnesla bela čokolada.

Bučkini rezanci so res odlična ideja za nizkokaloričen in lahkoten poletni obrok. Katero zelenjavo še priporočata za pripravo zelenjavnih špagetov? Korenček je recimo velikokrat presuh za takšno rezanje.

Mlado zelje se odreže kot odličen material za rezance, če posebno v azijsko obarvanih jedeh. Najbolj pa sva seveda navdušena nad zelenjavnimi rezanci iz kislega zelja, čez katere prelijeva omako iz mletega govejega mesa, močne okuse pa ukroti poštena kepa kisle smetane. Recept zanje sva objavila na najinem blogu.

Vajini mafini spominjajo na zelo priljubljene tortice iz skodelic, ki pa se lahko spečejo kar v mikrovalovni pečici, in to v minuti ali dveh. Bi bilo to izvedljivo tudi z vajinim receptom?

Seveda! Papirčke vržemo stran in testo stresemo naravnost v skodelice. Za slabi dve minuti v mikrovalovno pečico in mini tortica je nared! To je bolj za domačo uporabo, saj so mafini bolj priročni in pripravljeni za na pot. Aja, pa z njimi je lažje žonglirati.

Je vsaka skodelica primerna za uporabo v pečici?

Načeloma je, saj so bile vse skodelice že pečene pri višji temperaturi, kot jo zmorejo naše pečice. Bi pa vseeno dvakrat premislila, preden bi v pečico vrgla plastične ali steklene, saj bi se na visoki temperaturi lahko celo stopile ali pa bi počile.

Kuharija in fotografije Tjaša Vede in Blaž Mikuljan/Midvakuhava.si
Vprašanja M. D.

Preberite še: Bučkini rezanci s kozicami

Datum Objave: 24.8.2017 ob 08:08

Več iz te teme:

enostavnohitropoletjepreprostolahkomorskotortaMidva kuhavatjaša in blaž

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja