Odprta Kuhinja

Zakaj moramo česnu pred uporabo odstraniti kalček

Sprouted garlic on a rustic wooden table.
Odpri galerijo
A+   A-
Česen okrepi in poveže druge okuse, hkrati pa ima svojo značilno aromo, ki doda globino slanim jedem. A ima eno slabost, ki lahko pokvari končen rezultat.Poznan kot kafra revnih in smrdeča roža je česen skozi zgodovino doživel nešteto pustolovščin in bil stoletja cenjen med zdravilci. Sužnji, ki so gradili piramide, so ga uživali, da bi se ubranili boleznim in si okrepili telo. Rimski vojaki so verjeli, da jim bo vlil moči in poguma. V ljudski kulturi preteklosti je predstavljal simbol hudiča in preganjal zle duhove. In čeprav so se mu Grki in Rimljani na svojih obilnih ter množičnih gostijah izogibali zaradi smradu, ki je prihajal iz njihovih ust, so glavice našle svojo pot do ljudskih loncev. Danes je to ključna sestavina mediteranske in azijske kuhinje. Denimo v Indiji predstavlja sveto trojico v kombinaciji z ingverjem in čebulo.

Kako do bolj ali manj intenzivnih okusov


Pisali smo že, da se ob rezanju česna sprosti alicin, poznan kot izredno zdravilna spojina, ki je hkrati odgovorna za značilen česnov okus in močno zaznavno aromo. Bolj, ko česen režemo, več encimov se sprosti, pri tem nastane več alicina in s tem se proizvede še več okusa, zato moramo biti pazljivi, ali bomo v hrano dodali narezanega na lističe, nasekljanega, iztisnjenega … Če bomo strt ali nasekljan strok pustili postati 60 sekund, bo alicin dosegel višek. Če pa strokov ne bomo poškodovali, torej zarezali, se ta spojina ne bo sprostila, zato lahko za bolj blag in sladek okus česen spečemo kar v glavicah. Še nekaj je, kar usmerja intenzivnost: olje ga podkuri, če se lahko tako izrazimo, maslo pa blaži njegovo ostrino, zato prihodnjič pomislite, kaj mu boste dodali.

Kalček in temperatura toplotne obdelave


Verjetno ste že slišali, da je česnu dobro odstraniti sredinski poganjek, a marsikdo med nami ne ve, zakaj. Med kaljenjem začne rastlina kopičiti obrambne snovi grenkega okusa, kot so fenoli in žveplove spojine. Grenkobi pa se izognemo tako, da kalček preprosto odstranimo. Ko so zelenčki v sredini česna še zelo majhni, tega najverjetneje ne boste niti zaznali, sploh, če boste česen termično obdelali. A nikar nad 180 stopinj! Če boste med kuho ali peko dosegli višjo temperaturo, bo vse skupaj zelo grenko.
Preberite tudi: Tako pripravimo priljubljeno italijansko kavno poslastico v nekaj minutah

Fotografija: Getty Images

 

 
Datum Objave: 21.8.2020 ob 11:08

Več iz te teme:

česenokuskalček

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.