Odprta Kuhinja

Zamrznjene gobe: kako jih pravilno odmrzniti in kako dolgo jih lahko hranimo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Po bogati gobarski sezoni imamo na zalogi zamrznjene gobe. Koliko časa so še primerne za uporabo in kako jih pripraviti?


Čeprav je lanska gobarska sezona že skoraj pozabljena, do nove nas pa loči še več mesecev, so gobe na jedilniku pogosto. Kdor je nabral ali kupil kaj viškov, jih ima v skrinji, vse leto pa lahko kupujemo gojene. Okoli konserviranja gob, predvsem jurčkov, se krešejo mnenja, zlasti ostaja večno vprašanje, ali jih pred zamrzovanjem blanširati ali ne. Pravzaprav je oboje pravilno, kakor pač komu ustreza.

Rok uporabe


Pozimi, ko se zaloge v zamrzovalnikih počasi praznijo, pa je bolj pomembno vprašanje, kako jih odmrzniti in kako dolgo jih sploh lahko hranimo? »Ker gre za živilo z visoko vsebnostjo vode, je zamrznjene priporočljivo porabiti čim prej, najbolje v treh ali štirih mesecih, saj sicer začnejo izgubljati kakovost,« nam je povedala živilska tehnologinja Mojca Koman in dodala, da tudi sicer ni zagovornica kopičenja zamrznjenih zalog hrane. Prepričana je, da bi morali vsa zamrznjena živila porabiti čim prej, najpozneje pa do takrat, ko bodo na voljo sveža sezonska, nikakor pa jih ne bi smeli hranili več let.

Kako pripraviti zamrznjene gobe


Glede odmrzovanja gob, za katere velja, da so občutljivo živilo, pravi, da jih lahko kar zamrznjene stresemo v ponev in jih dušimo ali pražimo kot sveže. Prav tako lahko kar zamrznjene stresemo v vodo za juho. Če se nam zdi, da je lažje pripravljati odtaljene, pa jih pustimo na sobni temperaturi ali pa jih damo v mikrovalovko.

Nekateri gobe zamrznejo kar cele, prijateljica, navdušena gobarka, tako prakticira že več let. »Prej sem jih rezala in blanširala, zdaj pa jih preprosto očistim, zamrznem vsako posebej, da se med seboj ne sprimejo, in spravim v vrečke. Tako lahko vzamem poljubno količino. Pustim jih na pultu, da odmrznejo le toliko, da jih lahko narežem na lističe, potem jih pripravim kot sveže.« Pravi, da so tako konzervirane gobe ohranijo svežino in čvrstost, da nepozoren jedec ne bo opazil, da so bile zamrznjene.

Sicer pa nam pozimi najbolj teknejo gobove jedi na žlico, poleg klasične kremne juhe je imenitna tudi juha s celimi koščki gob, ki jim dodamo na kocke narezan krompir, ajdovo kašo ali lečo. Taka juha bo krepak samostojen obrok, če jo skuhamo bolj na gosto, pa dobimo imeniten gobji golaž.
Priporočamo še: Če imate pločevinko fižola, naredite te izvrstne fižolove žličnike

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: czekma13/Getty Images
Datum Objave: 1.2.2023 ob 07:02

Več iz te teme:

gobezamrznjene gobeodmrzovanje gob

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja