Odprta Kuhinja

Žitni kosmiči za zajtrk

Healthy breakfast set. Oat granola with nuts, yogurt, honey and blueberries in bowl on white wooden background, top view, copy space, horizontal composition
Odpri galerijo
A+   A-
Dan lahko začnemo z žitnimi kosmiči; ko spoznamo njihovo raznolikost, smo lahko zjutraj in del dopoldneva siti leto in dan. Žitni kosmiči so si sicer bolj ali manj podobni, vendar lahko ustvarimo številne različice istega z neštetimi dodatki.


Praktično jih je res le nekaj deset, vendar so možnosti kombinacij skoraj brez števila. Na voljo je veliko vrst suhega sadja, semen in oreškov, tako da z malo radovednosti pripravimo lastne mešanice slavno zdravih mislijev. Poleg tega skoraj vsako žito pozna svoje kosmiče, tako da lahko v trgovinah kupimo ržene, pšenične, pirine, ječmenove in seveda najbolj znane ovsene kosmiče. Ti se med namakanjem in pripravo najbolj razpustijo, kosmiči drugih vrst žit pa ostanejo bolj ali manj čvrsti.Večina kosmičev je že toplotno obdelana v sopari, zato je priprava hitra in topla ali daljša in hladna. V prvem primeru jih prelijemo z vrelo vodo in počakamo 10 do 15 minut, da se skupaj z drugimi sestavinami napijejo in zmehčajo, v drugem jih namočimo zvečer v hladni vodi ter snemo naslednje jutro. Kot je splošno neznano, kosmičev ni treba pripravljati z mlekom, ker so zaradi njega težje prebavljivi, nadvse primerna pa je sirotka. Prav tako je zadnja stvar, ki naj bi jo dodali kosmičem, sladkor, saj prijetno sladkost dosežemo z dodatkom suhega sadja ali s prav malo medu, javorovega sirupa ali sladnega ekstrakta.

Predlog za zajtrk brez konca

V posodo damo kilogram ene same vrste žitnih kosmičev ali namešamo več različnih. Primešamo zvrhano skodelico na koščke narezanega suhega sadja (marelice, rozine, dateljne, slive, hruške ipd.) in skodelico mešanice semen in oreškov (lanena, oluščena konopljina, sončnična semena, lešnike, orehe, mandlje). Mešanico hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarcu ali plastični posodi, namenjeni hrambi živil, ter pripravimo po enem od opisanih postopkov. Jed po želji zabelimo z maslom ali svetlim sezamovim oljem.

Besedilo: Dario Cortese
Foto: Foxys_forest_manufacture/Thinkstock

Preverite še: Budove sklede - Trend, ki je osvojil ljubitelje zdravih obrokov


Datum Objave: 7.8.2017 ob 15:08

Več iz te teme:

zajtrkhitro in enostavnosladkorkosmičimedsadjejavorov sirupsuho sadje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja