Odprta Kuhinja

Tako preprosto lahko doma naredite kremni sir: potrebujete le dve sestavini

Foto: GCapture/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Kremni sir lahko doma pripravimo po precej preprostem postopku in ga imamo tako vedno na zalogi, da ga namažemo na sveže pečen kruh ali pa ga zmešamo v omako za testenine.

Cena kremnega sira, ki ga kupimo v trgovini, je vse višja in višja, zato vam bodo morda prav prišli napotki, kako ga naredimo kar sami doma. Odličen bo za na kruh, za popestritev sendviča, kot dodatek v testeninah in še bi lahko naštevali. S svežimi zelišči z vrta pa bo tako dober, da se mu boste še težje uprli.

V resnici je priprava precej bolj preprosta, kot bi si mislili: potrebujemo namreč le dva litra svežega mleka, limono in sol ter nekaj minut prostega časa za motanje po kuhinji. Doma pripravljen kremni sir je odličnega okusa in prepričani smo, da bo ta kremni dodatek odslej vaše novo veselje med lonci.

Sestavine

  • 2 l svežega mleka
  • sok limone
  • sol

Priprava

  1. Mleko zlijemo v velik lonec in ga segrevamo, dokler ne zavre, nato ogenj izklopimo. 
  2. Nato v mleko iztisnemo sok limone in vse skupaj premešamo ter pokrijemo s pokrovko za 10 minut. Mleko se bo kaj hitro sesirilo in nastala bo grudičasta zmes, podobna skuti. Če grudic po tem času še ni opaziti, dodamo še malo limonovega soka.
  3. Grudice sira precedimo skozi cedilo in vsebino nato nežno pomečkamo z žlico, da odstranimo vso odvečno tekočino.
  4. Skuto nato pretresemo v multipraktik, ji dodamo sol ter zmiksamo do gladkega. Tako dobimo kremni sir, ki ga zapremo v neprodušno posodo ter ga za nekaj ur shranimo v hladilnik, da se vse sestavine dobro povežejo. 
  5. Po nekaj urah ga lahko uporabimo kot namaz ali za kuhanje.

Namig: Po želji lahko vmešamo sveže sekljana zelišča in česen v prahu ter tako dobimo zeliščni namaz, lahko pa ga tudi sladkamo ter uporabimo v sladkih jedeh. Odličen bo s polivko iz sezonskega sadja, kot je na primer različno jagodičevje. Namaz lahko v hladilniku počaka do nekaj dni.

image_alt
Najpogostejše napake pri kuhanju polente

Datum Objave: 10.5.2024 ob 08:05

Več iz te teme:

prigrizekdomači pripravkiskuta

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.